Auguszta
-7 °C
0 °C

Életét vesztette egy honvédségi tűzszerész

2000.10.22. 19:45
Életét vesztette egy honvédségi tűzszerész, amikor a X. kerületben a Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút sarkán talált második világháborús akna elszállítását készítette elő. Eddigi információk szerint a tűzszerész szabályosan járt el, amikor is tisztázatlan okok miatt felrobbant a lövedék. A benzinkút közvetlen szomszédságában lévő Wendy's étterem építésénél találtak a munkások kora délelőtt a lövedékre, és azonnal értesítették a rendőrséget. Az elhunyt tűzszerészt a főváros saját halottjának tekinti.
Délelőtt fél kilenckor érkezett a bejelentés, hogy második világháborús bombát találtak a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út sarkán lévő építkezésnél - mondta el lapunknak Molnár Sándor ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Aknakutató zászlóalj parancsnoka.

A tűzszerész alegység azonnal kivonult

Az ügyeletes tűzszerész alegység azonnal kivonult a helyszínre, és megerősítette, egy 82 mm-es aknagránátra bukkantak. Ez az egység 4 főből áll: járőrparancsnok, beosztott tűzszerész, gépjárművezető, és egy egészségügyi biztosító - ismertette Molnár Sándor ezredes. Feladatuk, hogy a biztonsági intézkedések után megállapítsák, az akna élesítve volt-e. Ettől és a helyszíntől függően dönteniük kell, hogy ott robbantsák fel, vagy elszállítása kerüljön.

A rendőrség lezárta a területet, és a tűzszerészek úgy döntöttek, hogy az aknát el kell szállítani. A huszonhat éves járőrparancsnok ekkor a lövedéket a félkész épületbe bevitte, de röviddel ezután felrobbant. Csontos János zászlós életét a repeszálló mellény és sisak sem védte meg.

A kiérkező Készenléti Rendőrség tűzszerészeivel az építkezési területet átvizsgálták, de több aknát nem találtak. A közvetlen szomszédságban lévő benzinkút nem volt veszélyben.

A tragédia helyszínén egy Wendy's-t építettek mintegy másfél hónapja - mondta el az Indexnek az út túloldalán található McDonald's műszakvezetője. Az építkezést novemberben fejezték volna be. Az épülő étterem mellett közvetlenül egy Esso benzinkút található, ahol az alkalmazottak tanúi voltak az eseményeknek. Kérdéseinkre viszont csak annyit mondtak, a kút vezetősége megtiltott minden nyilatkozatot.

Mintegy kétszáz méterre található Aral benzinkút alkalmazottja az Indexnek elmondta, csak annyit lehetett hallani, mintha egy teherautó gumija durrant volna ki.

A főváros saját halottjának tekinti

Molnár Sándor ezredes nem óhajt találgatásokba bocsátkozni, miért robbant fel az akna, ezt majd egy ügyészségi vizsgálat fogja megállapítani. Egy ilyen robbanás viszont több tíz méteres körzetben is halálos.

Demszky Gábor főpolgármester együttérzését fejezte ki az elhunyt tűzszerész családjának, és elmondta, a főváros saját halottjának tekinti.

Tűzszerész baleset utoljára 1997 júliusában történt Dunaharasztiban, amikor szintén egy 82 mm-es lövedék elszállítását készítették elő, de az felrobbant. Ekkor egy 25 éves hivatásos főtörzsőrmester és egy 20 éves sorállományú honvéd vesztette életét. A tragikus baleset miatt ombudsmani vizsgálat indult, és eredményeként Keleti György, az akkori honvédelmi miniszter megtiltotta, hogy sorkatonák éles tűzszerész és aknakutató feladatokat ellássanak. Erre a feladatra egy speciális egységet hoztak létre - a tűzszerész egységet - és biztonságosabbá tették a robbanótestek elszállításának feltételeit is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!