Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkotmányellenes a meddővé tétel korlátozása

2005.11.14. 17:03
Nem lehet korlátozni az emberekek a testük feletti rendelkezés jogában, ezért az Alkotmánybíróság 2006. június 30-i hatállyal megsemmisítette az egészségügyi törvény a művi meddővé tételt feltételekhez kötő passzusát.

Alkotmányellenes atz egészségügyről szóló törvény a művi meddővé tételt korlátozó passzusa, állapította meg az Alkotmánybíróság. A kifogásolt törvényi bekezdés szerint a meddővé tétel csak a 35. életévüket betöltöttek, illetve a három vér szerinti gyerekkel rendelkezők esetében végezhető el.

Az AB hétfőn kihirdetett határozata szerint a törvény ütközik az Alkotmány 54. § (1) bekezdésében szereplő emberi méltósághoz való joggal. Ez ugyanis széles körű védelemben részesíti a szabad, tájékozott és felelősségteljes döntésre képes ember saját teste és sorsa feletti rendelkezési jogát. Az önrendelkezéshez való jog alapján az emberek - az Alkotmánnyal összhangban lévő jogszabályi korlátok között - szabadon dönthetnek a családi élet, a házasság, a gyermekvállalás kérdéseiben.

A testület álláspontja szerint sem népesedéspolitikai szempontok, sem az állam egészségvédelmi kötelessége nem teszi alkotmányosan elfogadhatóvá, hogy a törvény a vér szerinti gyermekek számától teszi függővé az önrendelkezési jog gyakorlását. Ezért az Alkotmánybíróság az egészségügyi törvény vizsgált rendelkezését - a jogbiztonság érdekében - 2006. június 30-i hatállyal megsemmisítette.

A határozathoz Dr. Harmathy Attila, Dr. Kovács Péter, valamint Dr. Tersztyánszkyné dr. Vasadi Éva alkotmánybírák különvéleményt csatoltak, olvasható a közleményben.