Magyar alpinisták tűntek el Ausztriában

2000.03.18. 16:27
A rossz időjárási viszonyok miatt vasárnap reggel folytatják az egyelőre eredménytelen helikopteres keresést a Grossglockneren eltűnt magyar alpinisták után. A négy magyar hegymászó a szerda éjszakát egy menedékházban töltötte és csütörtökön reggel indult el a csúcs meghódítására. A rossz időjárás miatt azonban letettek a tervről és elindultak vissza. Egyikük visszatért korábbi szállásukra és miután hiába várta másik három társát, jelentette eltűnésüket a hegyi mentőknek. A sűrű hóesés és a rendkívüli lavinaveszély miatt a hegyi mentők tétlenségre voltak kárhoztatva egészen szombat délelőttig. Akkor el tudott indulni az első helikopter, s délre a helyszínre érkezett egy második is. A keresést szombaton kora délután fel kellett függeszteni. A hegyimentő-állomás ügyeletese kijelentette: amennyiben a magyarok elérték az eltűnés helyszíne körüli számos kunyhó és menedékház valamelyikét, változatlanul jó esély van arra, hogy vasárnap megtalálják őket.

Négy magyar hegymászó indult szerdán az ausztriai Grossglockner meghódítására. A hegymászók abban a hiszemben érkeztek a helyszínre, hogy az időjárás a meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően javulni fog, mire elindulnak a Grossglockner meghódítására. Amikor azonban az első éjszakát menedékházban töltve látták, hogy nem javul az idő, letettek a hegy megmászásáról, és elindultak az úton.

A Grossglockner
Olyan helyre értek, ahol régebbi lavinára emlékeztető, keményre fagyott havon kellett volna tovább haladniuk. A hátul lévő fiatalember látta, amint társai megcsúsznak. Visszafordult, egy biztonságosabb tereprészen letette felszerelését, és keresésükre indult, de mintegy kétórás nagy kerülőt kellett tennie ahhoz, hogy a veszélyes rész elkerülésével visszajusson a helyszínre.

A fiatalember, miután nem lelte társai nyomát, felszerelését hátrahagyva elindult a völgybe, ahová meg is érkezett, s jelentette eltűnésüket. A hegyi mentőket másfél napi tétlenségre ítélte a sűrű havazás, amelyben a helikopter nem tudott elindulni. A szombat délelőtti órákban először egy, majd két helikopter kutatta a helyszín környékét, a közeli kunyhókat és menedékházakat, de a több mint egy méternyi friss hó és számos lavina minden nyomot betakart. A hallhatóan összetört magyar fiatalember még elmondta: mind a négyen tapasztalt alpinisták, jártak már a Grossglockneren és másutt is hegymászó túráik során, és ezúttal is jó felszereléssel indultak útnak.

A hegyimentő-állomás ügyeletese kijelentette: amennyiben a magyarok elérték az eltűnés helyszíne körüli számos kunyhó és menedékház valamelyikét, változatlanul jó esély van arra, hogy vasárnap megtalálják őket. Szombaton a keresést az újra romló időjárás miatt szakították meg, de az előrejelzések szerint vasárnapra a keresés szempontjából jelentősen javul az időjárás.

Az ügyeletes elmondta azt is, hogy a helikopterekről a három repülés során csak annyit láttak, hogy a sok új hó és számos lavina minden nyomot elfedett. A kérdésre, hogy ilyen körülmények között hogyan találhatják meg mégis az alpinistákat, az ügyeletes elmagyarázta: ilyenkor minden környező épületnél meg kell állni és meg kell győződni arról, hogy nincsenek-e ott. "Éppen ezt akarjuk tenni vasárnap délelőtt, s reméljük, hogy az időjárás engedi majd" - mondta.  • Hírek
  • Csok