Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Alternatív zavargásvizsgálók

2006.11.15. 14:49
Az alternatív vizsgálóbizottság - amelynek tagja Völgyesi Miklós egykori legfelsőbb bírósági bíró, Morvai Krisztina büntetőjogász és Gaudi-Nagy Tamás a zavargók egyik jogi képviselője - a rendőröknek és tüntetőknek a szerepét is vizsgálni akarja. A testület létrejöttét pedig az motiválja, hogy a létrehozók attól tartanak, Gönczöl Katalin vizsgálódása esetleg nem lesz objektív, de ha mégis akkor ugyanarra fognak jutni.

Mindkét oldalt, a rendőrök és a tüntetők magatartását egyaránt vizsgálja az az alternatív bizottság, amely az október 23-i zavargások feltárására jött léte - mondta Völgyesi Miklós, volt legfelsőbb bírósági büntetőbíró, a testület egyik tagja az MTI-nek szerdán.

Pártatlanul

"Nincs mögöttünk politikai erő. Belső késztetésre fogtunk hozzá a munkához. Ha a Gönczöl-féle bizottság nem állt volna föl, akkor lehet hogy mi sem. Attól tartunk, nem lesz objektív. De ha mindkét bizottság úgy jár el ahogy kell, akkor az is meglehet, hogy ugyanarra az eredményre jutunk" - jegyezte meg Völgyesi Miklós arra célozva, hogy a miniszterelnök a napokban hozott létre egy bizottságot Gönczöl Katalin kriminológus vezetésével az október 23-iki események feltárására.

Ebben az ügyben fontos, hogy egy kormánytól független testület is vizsgálódjék az objektív, nem manipulált tények alapján, hangsúlyozta a volt legfelsőbb bírósági bíró. Hozzátette, alapvetően a gyülekezésről, a választásról, illetve a rendőrségről szóló törvény és az alkotmánybírósági határozatok alapján értékelik a történteket.

Elmondta azt is, hogy elsősorban a tévéfelvételeket vizsgálják. Kérdésre válaszolva hozzátette, tudomása szerint egyelőre nem merült fel, hogy bekérnék azokat az információkat, amelyek a Fidesz Demokráciaközpontjában, illetve a bizottság egyik tagja, Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd által vezetett Nemzeti Jogvédő Alapítványnál gyűltek össze.

Ki bíztatta a rendőröket?

Völgyesi Miklós szerint felvetődik a kérdés: miért koncentráltak hihetetlen nagyságú rendőri csapaterőt október 23-án a fővárosba, kinek állt ez érdekében, ki "bíztatta a rendőröket arra, hogy földön fekvő, ellenállást már nem tanúsító embereket bántalmazzanak, és így bűncselekményeket kövessenek el".

"Ez már a rendőri felső vezetésen túlmutató jelenségek vizsgálatát is szükségessé teheti" - jegyezte meg a volt legfelsőbb bírósági bíró. A Magyar Nemzet szerdán ismertette a bizottság összetételét, melyben Völgyesi Miklós és Gaudi-Nagy Tamás mellett helyet kapott Morvay Krisztina büntetőjogász, Horváth Attila jogtörténész, Szöőr Anna jogász-pszichológus és Juhász Imre jogász.

Pszichológus is lesz

Völgyesi Miklós fontosnak tartja a bizottság kiegészítését pszichológus szakértővel is, s úgy véli, vizsgálni kell az előzményeket, így a miniszterelnök öszödi beszédének nyilvánosságra kerülését és az MTV-székház ostromát is.

"Hogyan vált egyre markánsabbá, robbanékonyabbá az október 23-i békés rendezvényeken összegyűlt tömeg, amelynek egy része később passzív ellenállást tanúsított a rendőrség irányába, azaz nem távozott a felszólítás ellenére, majd pedig aktív ellenállóvá vált. És milyen szerepe lehetett a provokátoroknak, illetve az 1956-os áthallásoknak a drámaivá váló eseménysorban?" - tette fel kérdéseit az alternatív bizottság tagja.

A kérdésre, hogy a bizottság léte és működése egyúttal a rendőri törvénysértések kivizsgálása hivatott ügyészség iránti kritikát, bizalmatlanságot fejezi-e ki, Völgyesi Miklós nyomatékosan hangsúlyozta, hogy erről szó sincs. Mint mondta, bízik abban, hogy az ügyészség a törvényeknek megfelelően jár el minden ügyben.