Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Egy MSZP-s sem zsidózhat büntetlenül?

2007.11.21. 09:07
Bekeményítettek a szocialisták burkoltan zsidózó XIII. kerületi képviselőjük ügyében: Döry Miklós szavait a kerületi párszervezet etikai bizottsága elé utalták. Hogy e grémium döntése után a képviselő tagja maradhat-e a XIII. kerület önkormányzati testületének, arról a helyi szocialista frakció határoz majd.

A jelek szerint az MSZP is felzárkózik a Fidesz és az SZDSZ mögé. Az ellenzék és a koalíció kisebbik pártja ugyanis kezdettől fogva azt követelte, hogy a XIII. kerületi képviselőtestület ülésén antiszemita-ízű megjegyzést elpöttyentő Döry Miklós szocialista városatya mondjon le mandátumáról. Emlékeztetőül: Döry egy tíz évet Izraelben töltő, 1999-ben hazaköltöző izraeli-magyar kettős állampolgárságú fideszes képviselőnek azt ajánlotta, hogy ha nem tetszik neki a kormány politikája, akkor az országhatáron kívül tágasabb.

Az ügy kirobbanásakor a helyi MSZP nyomban bocsánatot kért intoleráns képviselőjének megjegyzése miatt, és leszögezte, hogy a szocialista párt nem nézi, ki honnan jött. Ám Döry beszólását szerencsétlennek igen, antiszemitának viszont nem tartották, az MSZP budapesti elnöke pedig túl erős büntetésnek ítélte a mandátum-visszavonást. Ellentétben Steiner Pál, fővárosi frakcióvezetővel, aki szerint nincs pardon, legyen egy antiszemita kijelentés kódolt, vagy kódolatlan.

Úgy tűnik, mára Steiner álláspontja vált meghatározóvá. "Az MSZP budapesti elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy felszólítja a XIII. kerületi szocialista szervezet etikai és egyeztető bizottságát, vizsgálja ki Döry ügyét" - mondta az Indexnek a budapesti MSZP ügyvezető alelnöke.

Bár egy demokratikus vizsgálat eredménye nem borítékolható előre, ám az Index úgy tudja, hogy amennyiben a kerületi etikai bizottság is megmarad az ejnye-bejnye szintjén, akkor a fővárosi szervezet etikai bizottsága elé kerül az ügy.

Persze az etikai bizottságok döntései csak párton belül kötelezők, így a XIII. kerület szocialista frakcióján múlik, mihez kezd egy esetleges elmarasztaló döntés esetén Döry képviselőségével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!