Az Apokalipszis magyar lovasa

2000.03.07. 17:11
Az "Apokalipszis négy lovasa" címmel indult új műsor március elején a BBC World-ön. A péntekenként jelentkező adás az emberiséget fenyegető legfőbb veszélyekkel foglalkozik. A beharangozóból kiderült: az adássorozatban Magyarország a szervezett bűnözés mintaországa.

John Simpson műsorvezető a Jelenések könyvében szereplő csapásokat fogalmazta át, kiválasztva a modern kor emberére leselkedő legkomolyabb veszélyeket. Simpson szerint ma a környezeti katasztrófák, háborúk, a szervezett bűnözés és a járványok az Apokalipszis lovasai, vagyis az emberiség fő ellenségei.

 

"A hazánkról alkotott gulyás-csárdás-paprika sztereotípiák mellé felkerült a korrupció, gengszterizmus is. És ez nem írható kizárólag a BBC számlájára. "

 
A műsor reklámjában hatásos képek váltakoznak gyors egymásutánban, miközben a kommentátor síri hangon vázolja a fenyegető jelenségeket. A beharangozót látva először akkor esett le az állam, amikor a szervezett bűnözés (organised crime) felirat mögött vágóképként magyar rendőrök tűntek fel a képernyőn. Ez még nem olyan meglepő, gondoltam, hiszen Magyarországon is van, kár tagadni (bár tudjuk: kormányunk éppen most számolja fel), biztos más országok képei is felvillantak, legfeljebb azok nem tűntek fel.

A későbbiekben kiderült, hogy a műsor rendre egy-egy országon keresztül mutatja be az említett veszélyeket, mindig olyanon keresztül, amely az adott fenyegetés legkiválóbb példáját nyújthatja. A hirdetés végén a hang újra elsorolta a "lovasokat", de most már mindegyik mellé meg is nevezte a mintaországot. Maldív-szigetek: Elpusztuló éden. Afganisztán: Egy elfelejtett háború. Magyarország: korrupció és gengszterizmus (háttérben az Aranykéz utcai robbantás képei). Elefántcsontpart: Az Ebola-vírus szülőhelye.

Vegyes érzelmekkel gondoltam végig a látottakat. Persze, akár Magyarország is lehet a "gengszterizmus" példája, az utóbbi években tényleg elég sok nagy értékű személygépkocsi repült a levegőbe, páran eltűntek, néhány embert kivégeztek - és ez egyáltalán nem kellemes vagy kevés, még csak nem is tűrhető. És emiatt nem a BBC-t kell szidnunk.

Másrészt persze ugyanilyen híreket hallunk egy sor kelet-európai országból vagy a világ más pontjairól. Nyilván a műsor készítői is tudják ezt, de valamilyen okból mégis kis hazánk mellett döntöttek. Véletlenül talán, hasukra ütve, vagy valóban innen kapták mostanában a legtöbb maffia-leszámolásról szóló tudósítást. Azért persze idegesítően leegyszerűsítő a kép, mégiscsak nyugtalan lesz az ember, ahogy a fent idézett mondat, felirat, aláfestő képek megjelennek az egyik legnívósabb, legnézettebb nyugati hírcsatorna műsorán.

 

"Sietnie kell tehát az országimázs-építésen fáradozó MeH-agytrösztnek, mivel egy frappáns, rövid, könnyen megjegyezhető Magyarország-jelmondat már született."

 
Különösen messzemenő következtetéseket nem akarok levonni a történtekből. Nem hiszem, hogy Magyarországról már csak ilyesmit hallani világszerte, nem hiszem, hogy a műsor egy judeobolsevistanewyorkjeruzsálemtengely-összeesküvés eredménye, azt sem persze, hogy teljesen alaptalanul gyanúsítgatnak itten minket fűvel-fával, vagy, hogy fenenagy jelentősége lenne az egésznek. Nyilván ugyanígy dohog most valaki Elefántcsontparton vagy Afganisztánban, őket ugyanígy zavarja, hogy az ország, ahol élnek a háború vagy az ebola apropóján kerül a BBC programjára.

Az mindenesetre valószínű, hogy aki nem ismeri Magyarországot, a világ egy távoli pontján látja a műsor hirdetését, vagy mondjuk a szervezett bűnözésről szóló részt, az esetleg inkább kihagyja hazánkat a nyárra tervezett európai körútjából. A hazánkról alkotott gulyás-csárdás-paprika sztereotípiák mellé felkerült a korrupció, gengszterizmus is. És ez nem írható kizárólag a BBC számlájára.

Sietnie kell tehát az országimázs-építésen fáradozó MeH-agytrösztnek, mivel egy frappáns, rövid, könnyen megjegyezhető Magyarország-jelmondat már született, és nagyjából óránként egyszer ingyen és bérmentve meglehetősen szuggesztív tónusban el is hangzik egy világszerte nézett, népszerű csatornán.

A műsor péntekenként látható. Az első adás március 3-án ment le, a téma a környezetszennyezés volt, főszereplő: a Maldív-szigetek. Magyarország és a korrupció egy-két héten belül kerül a színre, tanulságos lesz.


Miniszterelnöki Hivatal "ellenpontozáson" gondolkodik

Schilinger Erzsébet, a Miniszterelnöki Hivatal sajtófőnöke kérdésünkre elmondta, hogy a hír még számára is új, az országimázs-központban most gondolkodnak a lehetséges reakción. Természetesen a BBC műsorába nem szólhatnak bele, másrészt, a Magyarországgal foglalkozó epizód csak később kerül adásba, és még nem tudni, hogy abban milyen adatokra, forrásokra hivatkoznak majd - mondta a sajtófőnök. Elmondása szerint a reklám és az abban elhangzó "országértékelés" ellen semmit sem tehetnek, de lehetséges, hogy a "gengszterizmusról" szóló adással egy időben valamilyen "ellenpontozást" jelentetnek meg a magyar és a külföldi sajtóban. Schilinger elmondta, hogy nemrég találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki javuló statisztikai adatokról számolt be neki. A sajtófőnök a BBC-műsor ügyében még külön is egyeztetni kíván Pintérrel, hogy a műsorra reagálva ezeket a mutatókat is közzé tehessék.