Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az Apokalipszis magyar lovasa

2000.03.07. 17:11
Az "Apokalipszis négy lovasa" címmel indult új műsor március elején a BBC World-ön. A péntekenként jelentkező adás az emberiséget fenyegető legfőbb veszélyekkel foglalkozik. A beharangozóból kiderült: az adássorozatban Magyarország a szervezett bűnözés mintaországa.

John Simpson műsorvezető a Jelenések könyvében szereplő csapásokat fogalmazta át, kiválasztva a modern kor emberére leselkedő legkomolyabb veszélyeket. Simpson szerint ma a környezeti katasztrófák, háborúk, a szervezett bűnözés és a járványok az Apokalipszis lovasai, vagyis az emberiség fő ellenségei.

 

"A hazánkról alkotott gulyás-csárdás-paprika sztereotípiák mellé felkerült a korrupció, gengszterizmus is. És ez nem írható kizárólag a BBC számlájára. "

 
A műsor reklámjában hatásos képek váltakoznak gyors egymásutánban, miközben a kommentátor síri hangon vázolja a fenyegető jelenségeket. A beharangozót látva először akkor esett le az állam, amikor a szervezett bűnözés (organised crime) felirat mögött vágóképként magyar rendőrök tűntek fel a képernyőn. Ez még nem olyan meglepő, gondoltam, hiszen Magyarországon is van, kár tagadni (bár tudjuk: kormányunk éppen most számolja fel), biztos más országok képei is felvillantak, legfeljebb azok nem tűntek fel.

A későbbiekben kiderült, hogy a műsor rendre egy-egy országon keresztül mutatja be az említett veszélyeket, mindig olyanon keresztül, amely az adott fenyegetés legkiválóbb példáját nyújthatja. A hirdetés végén a hang újra elsorolta a "lovasokat", de most már mindegyik mellé meg is nevezte a mintaországot. Maldív-szigetek: Elpusztuló éden. Afganisztán: Egy elfelejtett háború. Magyarország: korrupció és gengszterizmus (háttérben az Aranykéz utcai robbantás képei). Elefántcsontpart: Az Ebola-vírus szülőhelye.

Vegyes érzelmekkel gondoltam végig a látottakat. Persze, akár Magyarország is lehet a "gengszterizmus" példája, az utóbbi években tényleg elég sok nagy értékű személygépkocsi repült a levegőbe, páran eltűntek, néhány embert kivégeztek - és ez egyáltalán nem kellemes vagy kevés, még csak nem is tűrhető. És emiatt nem a BBC-t kell szidnunk.

Másrészt persze ugyanilyen híreket hallunk egy sor kelet-európai országból vagy a világ más pontjairól. Nyilván a műsor készítői is tudják ezt, de valamilyen okból mégis kis hazánk mellett döntöttek. Véletlenül talán, hasukra ütve, vagy valóban innen kapták mostanában a legtöbb maffia-leszámolásról szóló tudósítást. Azért persze idegesítően leegyszerűsítő a kép, mégiscsak nyugtalan lesz az ember, ahogy a fent idézett mondat, felirat, aláfestő képek megjelennek az egyik legnívósabb, legnézettebb nyugati hírcsatorna műsorán.

 

"Sietnie kell tehát az országimázs-építésen fáradozó MeH-agytrösztnek, mivel egy frappáns, rövid, könnyen megjegyezhető Magyarország-jelmondat már született."

 
Különösen messzemenő következtetéseket nem akarok levonni a történtekből. Nem hiszem, hogy Magyarországról már csak ilyesmit hallani világszerte, nem hiszem, hogy a műsor egy judeobolsevistanewyorkjeruzsálemtengely-összeesküvés eredménye, azt sem persze, hogy teljesen alaptalanul gyanúsítgatnak itten minket fűvel-fával, vagy, hogy fenenagy jelentősége lenne az egésznek. Nyilván ugyanígy dohog most valaki Elefántcsontparton vagy Afganisztánban, őket ugyanígy zavarja, hogy az ország, ahol élnek a háború vagy az ebola apropóján kerül a BBC programjára.

Az mindenesetre valószínű, hogy aki nem ismeri Magyarországot, a világ egy távoli pontján látja a műsor hirdetését, vagy mondjuk a szervezett bűnözésről szóló részt, az esetleg inkább kihagyja hazánkat a nyárra tervezett európai körútjából. A hazánkról alkotott gulyás-csárdás-paprika sztereotípiák mellé felkerült a korrupció, gengszterizmus is. És ez nem írható kizárólag a BBC számlájára.

Sietnie kell tehát az országimázs-építésen fáradozó MeH-agytrösztnek, mivel egy frappáns, rövid, könnyen megjegyezhető Magyarország-jelmondat már született, és nagyjából óránként egyszer ingyen és bérmentve meglehetősen szuggesztív tónusban el is hangzik egy világszerte nézett, népszerű csatornán.

A műsor péntekenként látható. Az első adás március 3-án ment le, a téma a környezetszennyezés volt, főszereplő: a Maldív-szigetek. Magyarország és a korrupció egy-két héten belül kerül a színre, tanulságos lesz.


Miniszterelnöki Hivatal "ellenpontozáson" gondolkodik

Schilinger Erzsébet, a Miniszterelnöki Hivatal sajtófőnöke kérdésünkre elmondta, hogy a hír még számára is új, az országimázs-központban most gondolkodnak a lehetséges reakción. Természetesen a BBC műsorába nem szólhatnak bele, másrészt, a Magyarországgal foglalkozó epizód csak később kerül adásba, és még nem tudni, hogy abban milyen adatokra, forrásokra hivatkoznak majd - mondta a sajtófőnök. Elmondása szerint a reklám és az abban elhangzó "országértékelés" ellen semmit sem tehetnek, de lehetséges, hogy a "gengszterizmusról" szóló adással egy időben valamilyen "ellenpontozást" jelentetnek meg a magyar és a külföldi sajtóban. Schilinger elmondta, hogy nemrég találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki javuló statisztikai adatokról számolt be neki. A sajtófőnök a BBC-műsor ügyében még külön is egyeztetni kíván Pintérrel, hogy a műsorra reagálva ezeket a mutatókat is közzé tehessék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?