Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Kártérítést követelnek az áramszünet áldozatai

2009.02.02. 19:28
A múlt héten 50 ezer háztartás maradt áram nélkül Nyugat-Magyarországon, volt település, ahol napokig nem volt áram. Vas és Zala önkormányzata felméri a károkat, hátha sikerül kártérítést kicsikarniuk a regionális szolgáltatótól.

Zalában és Vasban is megkezdték a károk felmérését a múlt heti, 50 ezer családot érintő áramszünet után. A havazásban és a nagy szélben sok villanypózna megsérült, ezért volt olyan település, ahol négy napig nem volt áram. A regionális szolgáltató, az E.on előre szólt, hogy nem fizet, de a megyei vezetők reménykednek, hogy kiperelhetnek valamennyit a társaságból.

Az E.on azzal érvel, hogy váratlan helyzet okozta az áramszünetet. Az önkormányzatok szerint januárban a havazás nem lehet váratlan fejlemény. A Vas megyei önkormányzat peren kívüli megállapodásban bízik. A Zala megyeiek megvárják, hogy a Magyar Energia Hivatal váratlan helyzetnek tekinti-e a rossz időjárást. Ettől függ, hogy az E.on kötelezhető-e kártérítésre.

Az önkormányzati károkat állami támogatásból rendezni lehet, a vis maior keretből. A magánszemélyek azonban ebből nem kaphatnak, de a megyék nekik is ki akarnak járni valamilyen kárpótlást.