Benedek
-5 °C
5 °C

Nincs mutyi az árvízi Arató-show körül

2006.05.19. 14:53
Huszonnyolcezer ember dolgozott az utóbbi évek legnagyobb tiszai árvizének elhárításán, közülük háromszázhetvenen kapnak fejenként nettó kétszázezer forint. A többieket Arató András lemezlovas szervezésében a "legnagyobb sztárok" szórakoztatják.

Egy nap leforgása alatt az árvízben érintett és a munkában részt vevők szórakoztatására a Belügyminisztérium Szegeden, Szolnokon és Budapesten tart gálát. A rendezvények összköltsége 29 millió forint, amelyen felül a tárca 93 millió forintot oszt szét az árvízi munkában résztvevők között.

A legnagyobbak

Orodán Sándor a Belügyminisztérium szóvivője arra kérte az Indexet, hogy azt hangsúlyozzuk, a gálával a kormányzat az árvízi védekezésben részt vevők hosszadalmas és sikeres munkáját köszöni meg.

A kitüntetettek listáját a BM honlapján pénteken közzéteszi, ígérte a szóvivő. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogyan választották ki az árvízi munkában résztvevő 28 ezer emberből azt a 370-et, akik jutalmat is kapnak.

A Hála-gála szervezésére 29 millió forintot fordítanak. A fellépőket az Art Video World szervezi meg, a többi beszállítónak a minisztérium számla alapján fizet. De hogy ki, és mennyit kap, az rejtély, mert a BM üzleti titokra hivatkozva, nem árult el részleteket.

Rövid az idő

Az is kiderült, hogy a céget nem közbeszerzés alapján választották ki. A szóvivő szerint azért, mert nem volt rá idejük, hiszen több hétig is elhúzódhat egy ilyen eljárás, ráadásul csak akkor kellett volna pályázatot kiírni, ha az egész szervezést kizárólag egyvalakinek adták volna oda. De nem így tettek. "Ezek nem mutyi dolgok" - fűzte hozzá Orodán.


Arató és Gyurcsány '06 április 9-én

Orodán Sándor szerint alig két nap alatt kellett a programokat leszervezni, amire a BM egy már bejáratott céget és vezetőjét, Arató Andrást, a nyolcvanas évek ismert lemezlovasát kérte fel. Orodán tudomása szerint a fellépők a legnagyobb hazai sztárok. (A Napi Ász című lap felsorolása szerint a a Republic, az Irigy Hónaljmirigy, az United, a Kozmix, a Bergendy és a 100Folk Celsius.) Az Art Video a BM majálisát, valamint az árvák karácsonyát is megszervezte, sorolta Orodán. Arató András emellett számos MSZP-s kampányrendezvényen vállalt főszerepet.

Arató szava

Pénteken Arató András az Indexnek elmondta, hogy büszke rá, hívószavára mennyien vállalták a fellépést. Aratót a Belügyminisztérium társadalmi kapcsolatok osztályáról Csányi Klára hívta fel telefonon, kérte arra, szervezze meg az eseményt. Csányi a gála főszervezője, akiről munkatársai azt állították megkeresésünkre, hogy nem tudják elérni.

Aratótól megkérdeztük, ő mennyit kap, és mennyit kapnak a művészek. Arató "üzleti titokra" hivatkozva nem válaszolt, de mint mondta, nem ő kapja a pénzt, hanem műsorirodája. A lemezlovas hozzátette, a legnagyobb pénzt "természetesen" a kitüntetetettek kapják, és nem a fellépők, akik félgázsiért - költségtérítésért - vállalták a fellépést. Saját költségeit sorolva megemlítette a telefont, a titkárnőt, a "lepapírozást".

Máris sikeres

Arató nem tudott arra válaszolni, hogy miért éppen őt hívták, ezzel kapcsolatos kérdésünkkel a Belügyminisztériumhoz irányított minket. Ő úgy tudja, nem volt szükség közbeszerzésre, mert nem éri el az összeghatárt, de mint mondta, amúgy sem tud semmit a közbeszerzésekről. (A közbeszerzést egyébként 8 millió forint felett kell kiírni.)

Arató megemlítette, hogy az árvízi gála máris nagy sikert ért el, és van olyan település, amely nyárra szintén rendezvényt akar, s ennek megszervezésére Aratót kérte fel.