Béla
12 °C
27 °C

Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Tiszán

2001.03.05. 11:38
Két nap alatt hét méterre emelkedett a Tisza vízszintje Tiszabecsnél, így árvízhelyzet alakult ki a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán. Hétfő hajnaltól harmadfokú árvízkészültséget rendeltek el a területen, és félő, hogy a mostani árvíz felülmúlja a két évvel ezelőtti vízszintet. Kárpátalján már 58 települést öntött el az árvíz - a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységeit riadókészültségbe helyezték.

A híradások szerint Kárpátalján folyamatosan esik az eső, a hőmérséklet pedig eléri a 10 Celsius fokot, így vajmi kevés esély van arra, hogy a Felső-Tisza vízgyűjtő területein elkezdődött áradás hamar levonuljon. Az elmúlt két nap alatt hét méterre emelkedett a Tisza vízszintje Tiszabecsnél, ezért a Felső-Tisza-Vízügyi Igazgatóság hétfő hajnali három órától harmadfokú árvízvédelmi készültséget lépett életbe.

A folyó vízszintje szombat reggel még nem érte le a mérce alját sem, hétfőn azonban már azzal a veszéllyel is számolni kell, hogy megdől a Vásárosnaménynál 1998. november 7-én felállított 923 centiméteres rekord.

- Nem indokolt a rendkívüli árvízvédelmi készültség elrendelése - jelentette be Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján. A minisztérium 10-12 napos árhullámra számít, amely hasonló helyzetet eredményezhet, mint a két évvel ezelőtti, már említett áradás.

A többi folyó is árad

Hétfőn reggel 8 órakor 635 centimétert mértek Tiszabecsnél, a szakemberek számításai szerint azonban ez akár még fél méterrel is nőhet a következő napokban. Tivadarnál 600, míg Vásárosnaménynál 581 centiméter volt a hétfő reggeli tiszai vízállás.

A Tisza mellett a többi szabolcsi folyó is árad. A Túr mentén hétfőn hajnalban szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Garbolcánál jelenleg négy és fél méter a folyó vízszintje. A Szamos és a Kraszna szakaszain nincs szükség a készenlét elrendelésére, annak ellenére, hogy a vízszint folyamatosan emelkedik. A szakemberek szerint ezen a két folyón nem kell számítani áradásra.

Kárpátalja: súlyos katasztrófa

Százötvenezer homokzsákot készítettek elő, mintegy ötvenezret pedig már útnak is indítottak az árvíz sújtotta területekre Kárpátalján. A megye hét járásának 58 települését már elöntötte a víz, 2000 embert kitelepítettek, az anyagi kár felbecsülhetetlen - értesült az MTI.

A legsúlyosabb helyzet a hegyvidéki ökörmezői járásban alakult ki, ahol 22 településen 300 házat öntött el a víz, és a riadókészültségbe helyezett egységeinek már 1000 személyt ki kellett telepíteni. A técsői járásban 7 településén 460 ház került víz alá, 600 személyt telepítettek ki. Lakóház eddig csupán huszti járásban dőlt össze, közel háromszáz ház viszont víz alatt van. Több autóút járhatatlan.

A kárpátaljai árvízi helyzet miatt riadóztatott egységek már úton vannak Drohobicsból és Csernovicból.