Általános apadás a Tiszán

2000.04.24. 09:45
Hétfő reggel már általános apadást észleltek a Tiszán, így a folyó teljes szakaszán a vízszint lassú mérséklődésére lehet számítani - jelezte Kőfalvi István, az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese.

A vasárnap délutáni tetőzést követően Szegednél is csökkent a Tisza vízszintje. Hétfő reggel 928 centiméter magas volt a vízszint, azaz a folyó alsó szakaszán is levonulóban van az árhullám. Az apadást segíti az is, hogy a Maros szintén kevesebb vizet szállít a Tiszába. Vasárnap a Maros vízszintje 7 centiméter süllyedt, így Szegednél kisebb árhullámmal találkozik a Tisza.

Csongrádnál hasonló csökkenést mértek hétfőn. A négy nappal ezelőtti vízszinthez képest 9 centiméterrel alacsonyabb a folyó, magassága 985 centiméter - mondta Kőfalvi István.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Szöllősi Sándor ezredes szerint a gátak mindenhol bírják a fokozott terhelést, de a váratlan események megelőzése érdekében Csongrád és Szentes között továbbra is folytatni kell az átázott védművek megerősítését. Vasárnap Szolnokról Szegedre érkeztek a miskolci különleges mentők is, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak a speciális búvárfeladatokhoz.

A Csongrád megyei védelmi bizottság elrendelte Szegeden a folyóhoz közel eső, mélyebben fekvő pincék átvizsgálását, nehogy buzgár lepje meg a védekezőket valamely, a folyóhoz nem túl messze lévő épületen keresztül. A bizottság szükségesnek tartja azt is, hogy a közeljövőben az állagmegóvó feladatokkal együtt rendbe kell hozni várost körülölelő kőtöltést.  • Biztosítás