Árvíz, belvíz, esőzések: kormánybiztost akar a miniszter

2000.04.07. 15:47
Az előrejelzések alapján minden eddiginél nagyobb és hosszan elhúzódó árhullámra számíthatunk a Tiszán, s a várható súlyos helyzetre tekintettel javaslatot tett Orbán Viktor miniszterelnöknek arra, hogy nevezzen ki egy árvízi kormánybiztost - jelentette be Katona Kálmán pénteken. A közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter az MTI szerint elmondta azt is, hogy a Tiszán akár egy hónapnál tovább is eltarthat az ár levonulása.
Elsőfokú katonai árvízvédelmi készültséget rendelt el a Magyar Honvédség parancsnoka pénteken, tekintettel az országban kialakult árvízhelyzetre - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel. Erdélyi Lajos elmondta: ennek értelmében Debrecenben 279, az alföldi kiképzőközpont szabadszállási bázisán pedig 300 katona, illetve összesen hat helikopter és több úszóképes harcjármű áll készenlétben arra az esetre, hogy ha szükséges, részt tudjanak venni az árvízvédelmi munkálatokban.

Még a nap folyamán minden bizonnyal elrendelik a Tisza felső és észak-magyarországi szakaszaira, valamint a Bodrogra a rendkívüli árvízvédelmi készültséget - hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság pénteki ülésén. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés, a védelmi bizottság elnöke bejelentette, hogy a rendkívüli készültség elrendeléséhez szükséges javaslatot Pados Imrével, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Évizig) védelemvezetőjével közösen már felterjesztették a miniszterelnökhöz, az csupán Orbán Viktor aláírására vár.

Teljhatalmat kap a megyei védelmi bizottság elnöke

Az ülésen részt vett Hajós Béla, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium vízügyekért felelős helyettes államtitkára is, aki az MTI kérdésére elmondta: a rendkívüli készültség elrendelése lehetővé teszi, hogy idegen erőket, például a honvédség, a határőrség alakulatait, továbbá közerőket is igénybe vegyenek a Bodrog és a Tisza mentén egyre kritikusabbá váló helyzet megoldására.

A megyei védelmi bizottság elnöke szinte teljhatalmat kap a lakosság kitelepítésére, az értékek, ingóságok védelmére, a védelmi erők vezénylésére. Mind a Bodrogon, mind pedig a Tiszán az évszázad tavalyi legnagyobb árvízének minősített értékeket is meghaladó vízszintek várhatóak, így igen tartós, akár májusba átnyúló védekezésre készülnek.

A Bodrog jobb parti, Sárospatak alatti településein, ahol már-már katasztrófaveszély fenyeget, felkészítették a lakosságot az újabb kitelepítésekre. A péntek reggelig elköltöztetett 52 helyi lakoson kívül, mintegy 65-70 lakos kitelepítése válhat rövidesen szükségessé a Bodrog jobb partján - jelezte Ódor Ferenc.

A Tiszán újabb árhullám érte el a magyar határt, Ticsabecsnél huszonnégy óra alatt 272 centimétert áradt a folyó - a vízügyi tárca tájékoztatása szerint. A tiszai árhullám további levonulása a Tokaj alatti szakaszon lassúnak ígérkezik, a mellékfolyók, különösen a Bodrog magas vízszállítása miatt. A Kettős- és a Fehér-Körösön az eddig mért legmagasabb vízállásnál tetőzés várható, s az Ár- és Belvízvédelmi Központi Szervezet csoportjai pénteken megkezdték az előkészületeket a szükségtározók robbantással való megnyitására - adta hírül az MTI.

Robbantásra készülnek a Körösöknél

Az elmúlt napokban megkezdődött a védekezést irányító szakemberek átvezénylése a dunántúli vízügyi igazgatóságokról az Alföldre. Riasztották és átvezényelték a speciális védelmi osztagokat is.

A Kettős- és a Fehér-Körösön az eddig mért legmagasabb vízállásnál tetőzés várható, s az Ár- és Belvízvédelmi Központi Szervezet csoportjai pénteken megkezdték az előkészületeket a szükségtározók robbantással való megnyitására. Vészhelyzet esetén a tetőzés előtt húsz órával meg kell kezdeni a szükségtározók megnyitására való előkészítést, s a robbantók ehhez hozzá is láttak. A Fekete-Körösnél pénteken már a legmagasabb, harmadfokú volt az árvízvédelmi készültség.

Különösen erőteljesen árad a hegyvidéki hóolvadás és az esőzések miatt a Fekete- és a Fehér-Körös. Az előrejelzések szerint a Fehér-Körös Gyulánál vasárnap hajnalban 750, a Fekete-Körös Antnál szombaton 890, a Kettős-Körös Békésnél vasárnap 940 centiméternél tetőzik. Mindhárom folyón harmadfokú lesz a készültség a hét végén.

Tovább árad a Bodrog

Másodfokú készültséget rendeltek el az Ipoly felső szakaszán péntek reggeltől, harmadfokút a Tisza középső szakaszán a Bodrog magas állása miatt. A Bodrog továbbra is lassan árad, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva mindkét partján, a torkolattól Szászberekig csütörtöktől harmadfokú készültséget kellett elrendelni, de a Zagyva felső szakasza már apad, a szükségtározó megnyitása eredményes volt.

A Dunán Bajától az országhatárig, az Ipolyon, a Krasznán és a Szamos torkolati szakaszán, a Hármas-Körösön, a Fehér-, a Kettős-Körösön, a Berettyó torkolati szakaszán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán és a Maros torkolati szakaszán, 1380 kilométer hosszú szakaszon rendeltek el elsőfokú készültséget.

Összesen 2980 kilométer hosszan folyik védekezés. A belvízvédelmi készültségben levő vízitársulatok és önkormányzatok száma változatlan, jelenleg tizenhárom társulat és 120 önkormányzat védekezik, három településen van harmadfokú készültség.

Leányfalu: megindul a hegyoldal?

Beszakadt az úttest a Pest megyei Leányfalun a Vadrózsa utcában csütörtök éjjel; az utcában lakó két családot kitelepítették. Hekman Tibor elmondta: az aszfalt burkolatú út a heves esőzések és egy vízvezeték főnyomócső eltörése miatt szakadt be: mintegy 300-400 négyzetméteres rés keletkezett az úttesten. Az utcában lévő házak fala megrepedezett, ezért lakhatatlanná váltak.

Nagy problémát jelent, hogy a házak közelében lévő hegyoldal is bármikor lecsúszhat a vízaláfolyások miatt, ezért hétfőn az önkormányzat az úgynevezett vis major alapból pályázatot ír ki egy szivárogtató rendszer kiépítésére, és a hegyoldalt tartó fal megépítésére. A területet lezárták. A vízszolgáltatás szünetel a környéken lévő házakban. A Vadrózsa utca környezetében lakó néhány családhoz lajtos kocsikkal juttatják el a vizet az elkövetkező napokban. Az esőzések miatt keletkezett kár több százmillió forintra rúg.