Klaudia
-4 °C
2 °C

Továbbpasszolja az MSZP pártalapítványa a munkákat

2005.12.15. 14:29
A parlamenti pártok tavaly létrehozták a maguk alapítványait, amelyet a költségvetés évi egymilliárddal támogat. Az Állami Számvevőszék megvizsgálta az MSZP alapította Táncsics Alapítványt, és nem mindent talált rendben.

Az Állami Számvevőszék befejezte a Táncsics Mihály Alapítvány 2003-2004. évi gazdálkodásának ellenőrzését, írja közleményében a szervezet. A Táncsics Alapítványt tavaly hozta létre az MSZP, hogy újabb holdudvart építsen, azaz klubhálózatot, pártarchívumot, politikusutánpótlás-képzést működtessen. Alapítványt hozott létre ugyanezen a törvényi felhatalmazás alapján a többi parlamenti párt is. Az összesen egymilliárdos éves költségvetési támogatásból arányosan részesülnek.

Kreáljunk kiskaput mi magunk!
Az egymillió forintos vagyonnal létrehozott alapítvány célja, hogy elősegítse az MSZP alkotmányban biztosított, a népakarat kialakításában, valamint kinyilvánításában történő hatékony közreműködését, szélesítse az állampolgárok tájékozódását a magyar társadalmat érintő társadalmi és politikai kérdésekről, a szociáldemokrácia elméleti megközelítéseiről, ösztönözze a magyar politikai kultúra színvonalának emelését, a demokrácia elveinek és gyakorlatának erősítését. Feladata továbbá, hogy bátorítsa a magyar és a globális kulturális értékek, valamint a tudományos eredmények tiszteletben tartását és elfogadtatását, előmozdítsa a szociáldemokrata gondolkodás fejlődését, és a szociáldemokrata eszmeiség terjesztését. (Forrás: ÁSZ)

Megkapták a pénzt, majd lekötötték

A Táncsics Alapítvány éves költségvetési támogatása 628 millió forint. Más forrásai viszont nem voltak a szervezetnek, sem adományt, sem természetbeni, sem pénzbeli hozzájárulást nem kaptak, állapítja meg a számvevőszék. A Táncsics Alapítvány a költségvetési pénzzel nem bánt rosszul, lekötötte, amiből 34 millió forintos bevétele származott.

Az ÁSZ szerint zömében törvényesen működik a szocialisták alapítványa, de az ellenőrzés során számos hiányosságot, szabálytalanságot is találtak.

Az alapító okirat például nem rögzítette az alapítvány vezető beosztású alkalmazottjai számára biztosított képviseleti jog gyakorlásának módját a hatásköröket, és az sem derül ki, hogy mihez képest határoznak egyes esetekben, amikor szótöbbségre hivatkoznak.

Pénzforgalmi hiányosságok

Különös figyelmet kapott az alapítványi vagyon felhasználása, amelyet részletesen rögzít a belső szabályzat, de az ÁSZ szerint ennek ellenére voltak hiányosságok a számviteli politikában.

"Az éves beszámolók tartalma kielégítette a valódiság követelményét" - állapítja meg a szervezet. Az alapítvány számviteli nyilvántartása ugyanakkor nem biztosította "teljes körűen" a közvetlen költségek elkülönítését a kuratórium és a munkaszervezet költségeitől, illetve más egyéb közvetett költségektől.

Meglepő, hogy a közpénzből működő párt által lepasszolt munkákat a szintén közpénből működő alapítvány több esetben - támogatás formájában - szintén továbbadta. Viszont a támogatásokkal megkötött szerződésekben nem határozták meg az elszámolás konkrét határidejét, a pénzügyi elszámoláshoz csatolandó dokumentumok körét, a támogatás cél szerinti felhasználását igazoló dokumentumok megküldését, nem rendelkeztek a fel nem használt támogatási összegről, nem írtak elő szankciót.

Mindezen szabálytalanságok és hiányosságok miatt az Állami Számvevőszék javasolta az alapítvány belső szabályzatainak felülvizsgálatát, valamint a "célszerinti támogatások összegéről határozatban való döntési kötelezettség teljes körű teljesítését", a támogatási szerződésekben az elszámolás konkrét határidejének, a szerződésszegés szankcióinak meghatározását.

A Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke, Baja Ferenc eddig nem reagált az észrevételekre.