Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Számvevőszéki vizsgálat egy Indexes topik miatt?

2001.01.19. 15:58
A százhalombattai önkormányzat gazdálkodásának célvizsgálatát szeretné elérni Szabó Imre szocialista parlamenti képviselő, bár az Index információi szerint erre nincs valós esélye. A politikus azt követően fordult az Állami Számvevőszékhez, hogy átolvasta az Index Politika fórumának egyik topikját. A város polgármestere kérdésünkre beszélt a helyi ipari park közbeszerzési pályázatáról, illetve a képviselőtestület egyes tagjainak gazdasági érdekeltségeiről is.

Szabó Imre
szocialista képviselő
Alaposan felbolygatta a Duna-parti város nyugalmát a ,,Százhalombattán milliárdos lenyúlások" címmel indított Indexes topik. A fórumon főként a várost vezető koalícióval és a polgármesterrel elégedetlen battaiak tették közzé a vezetők általuk vélelmezett visszaéléseire utaló, természetesen ellenőrizetlen híreszteléseiket. Szabó Imre szocialista képviselő ezeket annyira súlyosnak tartja, hogy értesülésünk szerint levélben fordult az ÁSZ elnökéhez, Kovács Árpádhoz.

Tisztázza magát a városvezetés

A szocialista politikus elmondta: az lenne a ,,korrekt, mindenki számára elfogadható megoldás", ha a számvevők ellenőriznék, igazak-e a városvezetést ért vádak. Szabó állítása szerint maga sem tudja, hogy a topikban leírtak igazak-e, éppen ezért vetett fel a vizsgálat lehetőségét. A honatya leveléhez csatolta a fórum kinyomtatott tartalmát. Ha az összes hozzászólást kiprintelte, nagyot fog nézni Kovács Árpád számvevőszéki elnök, mert ezt a témát sem kímélte a szokásos személyeskedő gyalázkodási hullám.

A független Számvevőszéket vizsgálatra csak az Országgyűlés utasíthatja, még a kormány is csak legfeljebb kéréssel fordulhat hozzá - szögezte le érdeklődésünkre Elek János, az ÁSZ jogi osztályának vezetője. A Számvevőszék elnökének szuverén joga eldönteni, hogy állampolgári - vagy képviselői - bejelentésre indít-e soron kívüli célvizsgálatot. Mivel az ÁSZ éves ellenőrzési terv alapján végzi munkáját, egy új téma vizsgálata csak egy tervezett ellenőrzés elhalasztása révén lehetséges, ráadásul nem is olcsó mulatság - érzékeltette Elek a képviselő indítványának esélyeit.

Százhalombatta készséggel áll a vizsgálat elébe

Vezér Mihály
Százhalombatta szabaddemokrata polgármestere
Vezér Mihályt, Százhalombatta szabaddemokrata polgármesterét meglepte a szocialista honatya lépése, mivel szerinte hiba egy ,,településen belüli közéleti konfliktust a városon kívülre kivinni". A számvevők időnként amúgy is végeznek átfogó vizsgálatokat, a polgármester, a jegyző és a helyi intézmények vezetői bármikor készséggel állnak az ellenőrzést végzők rendelkezésére - mondta kérdésünkre Vezér.

Az említett topik résztvevői felhánytorgatták, hogy Százhalombattán több önkormányzati képviselő cége szerződéses kapcsolatban áll a város intézményeivel. Vezér szerint a fórumban megjelent állítások részigazságok, de azt elismerte, hogy Szél Pál SZDSZ-es képviselő cége, a Szamuráj 007 kft. őrzi például a Városházát és néhány további középületet, illetve, hogy a Varga Imre független képviselő érdekeltségi körébe tartozó Parabola Food Kft.-től több közintézmény vásárol ,,egy-két dolgot".

Nem szerencsés üzleti kapcsolatok

A polgármester leszögezte: tudomása szerint nincsen semmiféle törvényes kizáró ok, amely megkérdőjelezné az említett üzleti kapcsolatokat, ugyanakkor ,,nem tartja szerencsésnek" ezeket. A szerződésekről döntő személyeknek kétszeres gondossággal kell megvizsgálniuk a hasonló eseteket, hogy ne adjanak okot a pusmogásra - fogalmazott Vezér.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy az önkormányzatot a napokban 15 millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel egy olyan pályázóval kötöttek szerződést az ipari park felépítésére, amelyik a törvény szerint el sem indulhatott volna a tenderen. A kizáró ok konkrétan az volt, hogy a pályáztatást intéző, önkormányzati tulajdonú Battainvest Kft. ügyvezetője a nyertes PUHI-Tárnok Kft. alvállalkozójaként szereplő, szintén önkormányzati kézben lévő Szákom Kft.-ben hasonló pozíciót tölt be.

Másfél nap volt a döntésre

Vezér Mihály kérdésünkre elismerte, hogy a helyzet jogszabályi előírást sértett, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Döntőbizottság elutasította az eljárást kezdeményező vesztes pályázó másik felvetését, miszerint a pontozás törvénytelen lett volna. A polgármester szerint jogos és az egymilliárd forintos beruházási értékhez képest méltányos büntetést a képviselőtestület valószínűleg nem támadja meg. Vezér ugyanakkor megemlítette, hogy az összeférhetetlen pozíciókat elfoglaló személy pusztán másfél napja volt hivatalban, amikor döntenie kellett a pályázatról. A polgármester elmondta, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság ülésén tudta meg a mellbevágó tényt, miszerint a Szákom Kft. a nyertes alvállalkozója.