Oszkár
20 °C
29 °C

Nem tetszik Atkárinak az olcsó pályázat

2003.08.01. 12:05
Tovább csúszik az Erzsébet híd felújítása, miután a főpolgármester-helyettes arra utasította az illetékes testületet, hogy a legolcsóbb pályázatot győztesnek kihirdető eredményt gondolja újra. Egyszer ugyanezen ügyben már megbüntették Atkári Jánost.
Ismét a Közbeszerzési Döntőbizottság elé kerül az Erzsébet híd korrózióvédelmi munkáira kiírt tender, miután a még ki sem hirdetett eredményt megtámadta az egyik jelentkező. A korábbi pályázat miatt a döntőbizottság egyszer már megbüntette Demszky Gábort, Atkári Jánost és a Főpolgármesteri Hivatalt, mert a legolcsóbb ajánlatot beadó cég megtámadta a neki nem kedvező eredményt. Az üggyel jelenleg a bíróság foglalkozik.

A pályázat további érdekessége, hogy a Népszabadság szerint a négy pályázó közül a három legdrágább ajánlatot benyújtó cég kapcsolatba hozható vezetőin, tulajdonosain keresztül egymással. A legolcsóbb pályázatot, 977 millió forint értékben a Ganz Acélszerkezet Rt. nyújtotta be.

A magasabb ajánlattal előrukkoló cégek, a Közgép Rt., a Hídépítő Rt. és a Hídtechnika Rt. - hatszázezer forintos különbséggel - 1,2 milliárd forint körüli ajánlatot tettek. A lapban közölt cégnyilvántartási adatok szerint a Hídtechnikai kft. tagjai között szerepel maga a Hídépítő, valamint az Erba-Lux Kft. (tagja Apáthy Endre, a Hídépítő vezérigazgatója,) és a Placc 2000 Kft. (ügyvezetője Németh Kálmán, a Hídépítő igazgatója). Ugyancsak Apáthy Endre volt 1994 és 1998 között a Közgép igazgatósági tagja, valamint 1998 és 2001 között felügyelő-bizottsági tagja.

Minderre reagálva Szilvássy Gábor alelnök azt nyilatkozta, hogy a Ganz Acélszerkezet Rt. megteszi a megfelelő jogi lépéseket. A Városháza közbeszerzési bizottsága csütörtöki ülésén nem hozott érdemi döntést, miután a testület a múlt héten az olcsóbb, Ganz-féle ajánlatot hozta ki győztesnek, ám Atkári János főpolgármester-helyettes újratárgyaltatta a kérdést.

Deák András, a közbeszerzési bizottság kereszténydemokrata elnöke úgy kommentálta a lapnak a helyzetet, hogy a testület érvénytelenítette korábbi, az olcsóbb ajánlatot előnyben részesítő döntését, holott a korábbi határozathoz képest semmilyen új tény nem merült fel.

Az ellenzéki politikus azt követeli, hogy Atkári vizsgáltassa meg, miért fúrják meg a legolcsóbb ajánlatot a Főpolgármesteri Hivatalban, ha az nem "meghatározott vállalkozói körtől" érkezik. Atkári János főpolgármester-helyettes jelenleg a 4-es metró ügyében a PM-ben tárgyal, így nem tudtuk ezidáig megszólaltani.