Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Paks várja Illést

2001.06.25. 18:04
Német és osztrák szakemberekkel teljes műszaki vizsgálatot kellene végezni a Paksi Atomerőműben - véli Illés Zoltán. A parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint ugyanis nem elég a jelenlegi belső vizsgálat, s úgy tűnik, bármikor felütheti a fejét egy újabb tűz a létesítményben. Az atomerőmű illetékesei azonban fölöslegesnek tartják a képviselő aggodalmát, hiszen állításuk szerint külföldi szakemberek folyamatosan ellenőrzik az "áramgyárat". Illés, bár többször hívták, még egyszer sem járt az erőműben.
A 3-4. blokk épületcsoportja
A Paksi Atomerőműben múlt héten pénteken történt tűzesetet ugyan vizsgálják a szakemberek, de az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága a hét fokozatú nemzetközi nukleáris skálán nulla fokozatúnak minősítette a kábeltüzet. Ettől függetlenül Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke szükségesnek tartaná, ha elfogulatlan német és osztrák szakemberek műszakilag megvizsgálnák a létesítményt.

- Úgy tűnik, hogy bármikor tűz üthet ki az atomerőműben, s ennek veszélyes következményei is lehetnek - mondta az Indexnek Illés. - "Az erőművet ugyanis csak a létesítmény nukleáris szakemberei, illetve az Országos Atomenergia Hivatal vizsgálja, ez viszont kevés." - Illés javasolni fogja ősszel a parlamentben, hogy külföldi szakembereket is vonjanak be ebbe a munkába.

A Paksi Atomerőmű Rt. információszolgálatának vezetője szerint fölöslegesen aggódik a létesítmény műszaki biztonságáért Illés Zoltán. Kemenes László az Indexnek elmondta: már tíz éve folyamatosan nemcsak hazaiak, hanem más külföldiek, amerikaiak, japánok, franciák és németek is figyelemmel kísérik az atomerőmű munkáját. A szakemberekből álló bizottságoknak korlátlan betekintési joguk van, s jelentéseikben folyamatosan jelzik a kisebb-nagyobb problémákat. Ráadásul a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is állandó felügyeletet gyakorol.

Az EU-csatlakozási előtárgyalásokon az atomerőmű megfelelt a kívánalmaknak, s legalább olyan biztonságos, mint a hasonló nyugat-európai erőművek. Kemenes nem érti, hogy Illés kijelentései és javaslatai beterjesztése előtt miért nem tájékozódik az atomerőműben. Állítása szerint már többször is meghívták az erőműbe a fideszes képviselőt, aki - a létesítmény vezetői szerint - soha nem vendégeskedett náluk, s nemcsak az atomerőműbe, hanem Paksra sem hajlandó elmenni.

Folyik a károk feltárása
Kizárható, hogy szándékos károkozás történt volna pénteken az atomerőmű II-es blokkjánál a kábelcsatornában történt tűzesetkor - közölte hétfőn a tájékoztató központ munkatársa. Kemenes László elmondta: egyelőre nem tudni, mennyi időt vesz igénybe a helyreállítás, jelenleg folynak a feltáró munkálatok. Ahhoz, hogy pontosan megállapítsák, mekkora sérülés történt a kábelkötegekben, előbb bontási munkálatokat kell végezni, fel kell tárni a kábelalagutakat, ez a munka két-három napig is eltarthat - közölte a szakember. Hozzáfűzte: éppen az a tény zárja ki a szándékosságot, hogy ezek a csatornák szinte hozzáférhetetlenek. A sérült szakaszok behatárolása után azok cseréje következik. Kemenes elmondta, hogy ebben a blokkban is lángálló kábelekre cserélik ki a jelenlegieket. Ez a munka az I-es blokkban már lezajlott, és folyamatosan történik a reaktorvédelmi rekonstrukció során az erőműben. A keletkezett kár sem becsülhető fel addig, míg a feltárás be nem fejeződik. Ami bizonyos, hogy a termeléskiesés miatti veszteség naponta 50 millió forintra tehető.

(MTI)