Géza
-12 °C
-4 °C

A magyar atomszemét miatt tiltakoznak az oroszok

2004.10.28. 07:55
Orosz környezetvédők kérték az új magyar miniszterelnököt a kiégett atomfűtőelemek visszaszállításáról való végleges lemondásra az érintett uráli régió lakosai nevében.
Orosz környezetvédők és Cseljabinszk város térségében lakó emberek a magyar miniszterelnöknek írt levelükben azt kérik, hogy a magyar kormányzat álljon el másfél tonna paksi elhasznált nukleáris fűtőanyag küldésétől a Cseljabinszk melletti feldolgozóba.

Ezt az Ekozascsita (Ökovédelem) nevű orosz szervezet illetékese közölte a francia hírügynökséggel. Szerinte 5 ezer lakos aláírását tartalmazza a levél.

Sokan megbetegedtek

Tájékoztatása szerint még folynak a hulladék küldéséről a tárgyalások. A hulladék az oroszországi Cseljabinszk mellett lévő Majakba kerülne, márpedig ennek környékén élő emberek egészségét régóta rombolja a sugárfertőzés. A levél szerint az atomhulladék küldésével a magyar kormány feje úgymond cinkostárssá válhat az oroszok millióin folytatott kísérletekben, a magyar környezeti problémákat nem szabad Oroszország kárára megoldani.

Az elmúlt fél évszázadban a Majak környékén élők jelentős száma kapott az oda került atomhulladéktól sugárfertőzést, ami a rákbetegség és más, genetikai problémák veszélyét határozottan növeli.

Nem első alkalommal tiltakoznak az orosz környezetvédők a magyar hulladékszállítási terv ellen és az orosz legfelsőbb bíróság hozott is egy tiltó végzést a hulladék elásásáról ezen tiltakozások hatására. Ugyanakkor nem rendelkezik az újrafeldolgozással kapcsolatban.

Régóta tiltakoznak

Tavaly szeptemberben is tiltakozott már az Ekozascsita/Ecodefense az ellen, hogy Oroszország területére szállítsák a paksi atomerőműből az áprilisi balesetben megsérült, sugárzó berendezéseket, továbbá nagy mennyiségű kiégett fűtőelemet.

Akkor Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter az Alekszander Rumjancev orosz atomenergia-ügyi miniszterrel folytatott megbeszélését követően azt közölte, hogy év végéig újra megköthető a friss és a kiégett fűtőelemek szállításáról szóló, korábban érvényben lévő magyar-orosz kormányközi szerződés.

Illegális úton

A környezetvédő csoport akkor úgy értesült, hogy Magyarország nemcsak a paksi atomerőmű-balesetben megsérült és sugárszennyezett alkatrészektől kíván "megszabadulni", hanem kiégett nukleáris üzemanyagot is akar Oroszország területére szállítani.

Az Ekozascsita tavaly szeptemberben azt állította: Magyarország nem első ízben kísérli meg azt, hogy illegális úton Oroszországba juttasson nukleáris hulladékot. Az 1997-ben megkötött ilyen tartalmú szerződést (400 tonnányi fűtőanyag szállításáról) azonban az orosz legfelsőbb bíróság 2002 februárjában törvényellenesnek nyilvánította.

A magyar fél ennek ellenére nem volt hajlandó visszafogadni a fűtőelemeket, az orosz atomenergiaügyi minisztérium pedig bejelentette, hogy nem szándékozik visszaküldeni Magyarországra, azokat Cseljabinszk megyében temetik el.