Piroska
3 °C
3 °C

Pályázni csak a győztesnek szabad

2002.12.11. 14:17
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. főmunkatársa nem lát kivetnivalót abban, hogy olyan közbeszerzési pályázatot írtak ki, amelyre a szigorú feltételek miatt mindösze néhány - mások szerint csak egyetlen - cég jelentkezhetett. A 300 milliós tender nyertese, a Nogguchi & Peters Kommunikációs Ügynökség vezetője nem is értette, miért hozzá fordultunk kérdéseinkkel, a Magyar PR Szövetség Etikai Bizottsága viszont ajánlást adott ki az ügy kapcsán, és etikátlannak nevezve a pályázati kiírást.
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. írt ki közbeszerzési pályázatot írt ki kválasztandó azt a kommunikációs ügynökséget, amelyik a követkdő években tájékoztatja három térség lakosságát a lakhelyük közelében létesítendő hulladéklerakók működéséről. A megbízás három évre szól. A feladatokra évente körülbelül százmillió forint költhető el, ami a PR szakmában kiemelkedő megbízási díjnak számít.

Teljesíthetetlen feltételek

A pályáztató közhasznú társaság feladatul szabta még kiadványok készítését, illetve a kommunikációs stratégia megtervezését is. A kiírt közbeszerzési pályázat nyílt volt ugyan, a feltételek azonban behatárolták a tenderen eséllyel pályázók körét. A pályázaton indulók alkalmatlanná nyilvánítását eredményezte, ha "az ajánlattevő nem rendelkezik min. 2, nukleáris területen végzett kommunikációs tevékenységre vonatkozó, a megrendelőtől származó írásos nyilatkozattal ellátott referenciával". Szakemberek szerint ilyen cég összesen sincs több, mint három.

"Csak egy cég felelt meg a kiírásnak"

A nagy kommunikációs ügynökségeket tömörítő PR-Ügynökségek Kollégiuma viszont éppen azért fordult a szakmai szövetség etikai bizottságához, mert tudomásuk szerint e kitételnek "kizárólag a tenderen végül egyedül induló, és azt megnyerő ügynökség képes megfelelni. Magyarországon a Paksi Atomerőművön és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht.-n kívül nincs olyan cég, amelyik ilyen témában ügynökséggel dolgoztat. Ahogy a nyertesen kívül nincsen még egy olyan ügynökség sem, amelyik mindkettőnek dolgozott volna." A tenderen csak egy vállalkozás, a később nyertes Nogguchi & Peters Kommunikációs Ügynökség indult. A cég jelenleg is dolgozik a kht.-nak, de egy évre szóló megbízása idén lejár.

Többen is eséllyel pályázhattak volna

A Rádióakítv Hulladékokat kezelő Kht. főmunkatársa, Hegyi Béla szerint a kiírással nem akarták a nyertest előre eldönteni, hiszen nyilt közbeszerzési eljárást hirdettek meg, de igaz, hogy az összetett és sokrétű szakmai feladatok miatt a pályázókkal szemben szigorú követelményeket támasztottak. Azt a szakember sem érti, hogy a pályázatra miért csak a Nogucchi & Peters Kft. jelentkezett, szerinte több cég is eséllyel pályázhatott volna.

Etikátlan kiírás

A legnagyobb píárökségeket tömörítő szakmai szervezet, a Magyar PR Szövetség etikai bizottsága állásfoglalásában a pályázati kiírást etikátlannak minősíti az alkalmatlanná nyilvánítás szempontjai miatt. A testület felkérte a szervezet elnökségét, hogy a kiírók figyelmét hívja fel arra: az előzetes iparági tapasztalat hangsúlyozásával önmagukat fosztják meg a lehetséges pályázóktól, ráadásul az ilyen típusú kiírások nyilvánosságra hozatalával felesleges feszültséget gerjesztenek a píárszakmán belül.

A testület arra is felkérte a szervezet elnökségét, hogy próbálja növelni a szakmai szolidaritást, vagyis érje el, hogy a szövetséghez tartozó ügynökségek ne induljanak az ilyen típusú tendereken. A tervek között szerepel egy monitoringcsoport létrehozása is, hogy folyamatosan figyeljék a pályázati kiírásokat, és ha szükséges a megfelelő szervekhez fordulhassanak jogorvoslatért.

A Nogguchi & Peters Kommunikációs Ügynökség vezetője nem kívánta kommentálni érdemben a szakmai szervezet bírálatát, és nem értette, miért kerestük meg kérdéseinkkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!