Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pályázni csak a győztesnek szabad

2002.12.11. 14:17
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. főmunkatársa nem lát kivetnivalót abban, hogy olyan közbeszerzési pályázatot írtak ki, amelyre a szigorú feltételek miatt mindösze néhány - mások szerint csak egyetlen - cég jelentkezhetett. A 300 milliós tender nyertese, a Nogguchi & Peters Kommunikációs Ügynökség vezetője nem is értette, miért hozzá fordultunk kérdéseinkkel, a Magyar PR Szövetség Etikai Bizottsága viszont ajánlást adott ki az ügy kapcsán, és etikátlannak nevezve a pályázati kiírást.
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. írt ki közbeszerzési pályázatot írt ki kválasztandó azt a kommunikációs ügynökséget, amelyik a követkdő években tájékoztatja három térség lakosságát a lakhelyük közelében létesítendő hulladéklerakók működéséről. A megbízás három évre szól. A feladatokra évente körülbelül százmillió forint költhető el, ami a PR szakmában kiemelkedő megbízási díjnak számít.

Teljesíthetetlen feltételek

A pályáztató közhasznú társaság feladatul szabta még kiadványok készítését, illetve a kommunikációs stratégia megtervezését is. A kiírt közbeszerzési pályázat nyílt volt ugyan, a feltételek azonban behatárolták a tenderen eséllyel pályázók körét. A pályázaton indulók alkalmatlanná nyilvánítását eredményezte, ha "az ajánlattevő nem rendelkezik min. 2, nukleáris területen végzett kommunikációs tevékenységre vonatkozó, a megrendelőtől származó írásos nyilatkozattal ellátott referenciával". Szakemberek szerint ilyen cég összesen sincs több, mint három.

"Csak egy cég felelt meg a kiírásnak"

A nagy kommunikációs ügynökségeket tömörítő PR-Ügynökségek Kollégiuma viszont éppen azért fordult a szakmai szövetség etikai bizottságához, mert tudomásuk szerint e kitételnek "kizárólag a tenderen végül egyedül induló, és azt megnyerő ügynökség képes megfelelni. Magyarországon a Paksi Atomerőművön és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht.-n kívül nincs olyan cég, amelyik ilyen témában ügynökséggel dolgoztat. Ahogy a nyertesen kívül nincsen még egy olyan ügynökség sem, amelyik mindkettőnek dolgozott volna." A tenderen csak egy vállalkozás, a később nyertes Nogguchi & Peters Kommunikációs Ügynökség indult. A cég jelenleg is dolgozik a kht.-nak, de egy évre szóló megbízása idén lejár.

Többen is eséllyel pályázhattak volna

A Rádióakítv Hulladékokat kezelő Kht. főmunkatársa, Hegyi Béla szerint a kiírással nem akarták a nyertest előre eldönteni, hiszen nyilt közbeszerzési eljárást hirdettek meg, de igaz, hogy az összetett és sokrétű szakmai feladatok miatt a pályázókkal szemben szigorú követelményeket támasztottak. Azt a szakember sem érti, hogy a pályázatra miért csak a Nogucchi & Peters Kft. jelentkezett, szerinte több cég is eséllyel pályázhatott volna.

Etikátlan kiírás

A legnagyobb píárökségeket tömörítő szakmai szervezet, a Magyar PR Szövetség etikai bizottsága állásfoglalásában a pályázati kiírást etikátlannak minősíti az alkalmatlanná nyilvánítás szempontjai miatt. A testület felkérte a szervezet elnökségét, hogy a kiírók figyelmét hívja fel arra: az előzetes iparági tapasztalat hangsúlyozásával önmagukat fosztják meg a lehetséges pályázóktól, ráadásul az ilyen típusú kiírások nyilvánosságra hozatalával felesleges feszültséget gerjesztenek a píárszakmán belül.

A testület arra is felkérte a szervezet elnökségét, hogy próbálja növelni a szakmai szolidaritást, vagyis érje el, hogy a szövetséghez tartozó ügynökségek ne induljanak az ilyen típusú tendereken. A tervek között szerepel egy monitoringcsoport létrehozása is, hogy folyamatosan figyeljék a pályázati kiírásokat, és ha szükséges a megfelelő szervekhez fordulhassanak jogorvoslatért.

A Nogguchi & Peters Kommunikációs Ügynökség vezetője nem kívánta kommentálni érdemben a szakmai szervezet bírálatát, és nem értette, miért kerestük meg kérdéseinkkel.