Vendel
6 °C
20 °C

Már csak egy település áll az atomtemető útjában

2000.09.14. 13:30
Újabb település részesül a Bátaapáti-Üveghuta térségében tervezett atomtemető építésére szánt kutatások összegéből. Ennek fejében objektíven kell tájékoztatni a lakosságot, ez az objektív tájékoztatás viszont csak a kutatások támogatására irányulhat. A csatlakozó Véménd belátta, hiába ellenzi a kutatásokat, azok tovább folynak. Wekler Ferenc, az oszággyűlés alelnöke szerint viszont csak a pénz motiválta őket, ezért változtatták meg a véleményüket.
A kis és közepes aktivitású hulladékok elhelyezéséről a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően Magyarországnak kell gondoskodnia - tájékoztatta lapunkat Czoch Árpádné, az Országos Atomenergiai Hivatal főosztályvezetője. Egy biztonságos hulladéktároló megépítésére a legmegfelelőbb a Tolna megyében található Bátaapáti-Üveghuta térsége lenne, amit a Magyar Geológiai Intézet és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálata is megerősített. A nemzetközi szakértői csoport által javasolt kutatások jelenleg is folynak, várhatóan 2002-ig, amikor is döntés születhet az építés engedélyezésére, illetve megkezdésére. A kutatások eddig 2 milliárd forintba kerültek.

Wekler Ferenc
Kezdetektől ellenezte a kutatásokat
Az Országos Atomenergiai Bizottság kezdeményezésére 1993-ban indult egy nemzeti program, melyben már meglévő geológiai információk alapján vizsgálták Magyarország területét. Több mint 200 települést kérdeztek meg, hogy végezhetnek-e kutatásokat, köztük Bátaapátit is, ahol lakosság 97 %-a igent mondott. A fúrások 1997-ben elkezdődtek, ekkor Bátaapáti kezdeményezésére létrejött a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás (TETT), mely meghívta a fúrások központjából számított 5 km-es körzetben lévő településeket. A 8 településből 2 nem csatlakozott, Véménd és Ófalu, így ők nem részesültek a kutatásokra fordított összeg 5 %-ból, melyet a lakosság tájékoztatására kellett fordítani.

Politikai bíztatásra tiltakozott a Baranya megyében található Véménd és Ófalu - állítja Krachun Szilárd, Bátapáti polgármestere. Wekler Ferenc 1985. és 1990. között Mecseknádasd-Ófalu tanácselnökeként, majd 1990-98-ig országgyűlési képviselőként nagy tekintélyt vívott ki, és mint a ,,térség megmentője" politikai tőkét kovácsolt magának.

Wekler Ferenc a kezdetektől ellenezte a kutatásokat, és a tároló megépítését. Nem igaz, hogy ez a legalkalmasabb terület - nyilatkozta az Indexnek Wekler Ferenc, aki jelenleg az országgyűlés SZDSZ-es alelnöke. A nemzetközi szakértői vizsgálat csak azt mondja ki, hogy folytassák a kutatásokat a terület alkalmasságát illetően. Bátaapáti nem tartott népszavazást, csak közvéleménykutatást, ellenben több faluval, köztük Véménd és Ófalu, ahol igenis ellenezték a kutatásokat.

Hosszú távon gondolkozunk - nyilatkozta Trábert András, Véménd polgármestere. Ez a tároló 600 évig lenne biztonságos, kit lehet majd felelősségre vonni, ha több száz év múlva történik valami.

Véménd kezdeményezésére létrejött a Kelet-Mecsek és Völgység Önkormányzati Környezetvédelmi Társulás, melyhez Ófalu is csatlakozott, és minden erejével a kutatások leállításáért küzdött. Felvonulásokat szerveztek, de semmi eredménye nem lett, a kutatások tovább folytak.

A finanszírozás
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht-t az Országos Atomenergiai Hivatal hozta létre, és a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap finanszírozza. Ő látja el a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek tárolásával kapcsolatos tervezési, építési és irányítási feladatokat.
Fordulat a 2000. szeptember 4-i testületi ülésen következett be. Véménd úgy döntött, hogy nyit az együttműködés felé, de a TETT-be továbbra sem lép be. Egy alapmegállapodás tervezete szerint nyilvánosan nem lépnének fel a tároló létesítését elősegítő kutatások ellen, és egyben nem tartoznának olyan társuláshoz, mely ellentétes a TETT tevékenységével.

Szemet hunyunk - fogalmazott Trábert András, Véménd polgármestere. A kutatásokat nem akadályozzák, de a végső célt, a tároló megépülését továbbra is ellenzik. A megállapodást azonban csak akkor írják alá, ha a Pénzügyi Bizottság és Frigyesi Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság vállalkozási igazgatója megegyezik a tájékoztatási pénz folyósításának ügyében.

Eladta magát Véménd 5 millió forintért - állítja Wekler Ferenc. A lakosság 70 százaléka a népszavazáson nem akarta a kutatásokat engedélyezni, ezért nem indokolt, hogy a polgármester megváltoztassa az álláspontját.

Objektív tájékoztatást kértünk - mondta Frigyesi Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság vállalkozási igazgatója Az önkormányzatok ennek fejében kapják meg együttesen a kutatásokra szánt évi összeg 5 %-át, amit ők maguk között szétosztanak a fúrásoktól számított távolság és a lakosok száma függvényében.

Ófalu továbbra is mereven elzárkózik. Nehéz helyzetben van Ófalu polgármestere - mondta Trábert András. Kófiás Endre a Mecseknádasdi Általános Iskola Igazgatója, és Wekler Ferenc, mint önkormányzati képviselő befolyással van a megválasztására.

Akkor is támogatnám Kófiás Endre igazgatói megválasztását, ha engedélyezné a fúrásokat - reagált Wekler Ferenc.

A lakosság nem akarja ezt a tárolót - nyilatkozta Kófiás Endre, Ófalu polgármestere. Ezért sem most, sem a jövőben nem támogatjuk a kutatásokat.