Lukács
1 °C
14 °C

Bonyodalmak a sajtó átvilágítása körül

2002.02.15. 07:13
Az átvilágító bírák hozzákezdtek az írott sajtó vezető munkatársainak ellenőrzéséhez - írta pénteken a Népszabadság. Eddig 1600 újságtól kértek adatokat, de kiderült: egy részük elköltözött, vagy átalakult. Az internetes újságok vezető munkatársainak ellenőrzése a pontatlan jogszabályok miatt nehézségekbe ütközik. Az arra illetékes hatóság által nyilvántartott netes lapokat kellene ellenőrizniük, viszont egyelőre nincs meg az illetékes hatóság.
Az elektronikus médiumok vezető munkatársainak átvilágításának lezárultával az átvilágító bírák néhány hete az írott sajtó munkatársainak múltjában kezdtek kutakodni. A Népszabadság pénteki híre szerint az írott sajtó esetében a döntéshozó pozícióban dolgozó újságíróknak kell átesniük az ellenőrzésen. Az átvilágító bíráknak azt kell vizsgálniuk, hogy az újságíró ügynöke volt-e a rendszerváltozás előtti belső elhárítás, a III/III-as csoportfőnökségnek, kézhez kapta-e állami, vagy pártvezetőként a titkos belügyi jelentéseket, illetve tagja volt-e karhatalomnak, vagy a Nyilaskeresztes Pártnak.

Aki a rostán fennakad az ügynöktörvény szerint le kell mondania vezető megbízatásáról, ellenkező esetben nyilvánosságra kerül múltbéli tevékenysége. Az elektronikus média átvilágítása tavaly lezárult, a kétezer döntéshozó pozícióban lévő rádiós és televíziós újságíró közül mintegy félszázzal kapcsolatban találtak adatokat az illetékes hivatalok.

Kétezerhétszáz átvilágítandó orgánum

Bründl Frigyes, az átvilágító bírók soros elnöke a Népszabadság megkeresésére elmondta: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma rendelkezésükre bocsátotta a Magyarországon bejegyzett összes, mintegy kilencezer országos, regionális, megyei és helyi sajtótermékről készült nyilvántartását. Az átvilágító bíróknak ebből a listából kellett kiválasztaniuk azokat, amelyek közéletinek minősülnek.

A kilencezres listából kiszűrték a politikai közvélemény befolyásolására nem alkalmas újságokat, például reklámkiadványokat vagy éppen a szexmagazinokat. Az átvilágító bírák végül 2700 újságot választottak ki, melyek vezetőjét azzal keresik meg, hogy küldjenek mintapéldányt, közöljék a megjelenés gyakoriságát, s tegyenek javaslatot főszerkesztőtől főmunkatársig bezárólag azokra az újságírókra, akik az ellenőrzés hatálya alá esnek.

A 2700 újságból eddig 1600-at kerestek meg, sajnálatos módon azonban mintegy harmaduk az elmúlt években megszűnt, átalakult vagy éppen más címre költözött. . Mindezek miatt Bründl nem vállalkozik még becslésre sem, hogy az írott sajtó hány munkatársának ellenőrzésére kell felkészülniük. Terveik szerint a fennmaradó megkeresésekkel párhuzamosan hamarosan megkezdik az adatokat szolgáltató újságok munkatársainak ellenőrzését.

Az internetes újságok egyelőre nem ellenőrizhetők

Nem lesz egyszerű az internetes újságok vezetőinek átvilágítása sem. A törvény azt írja elő, hogy az "arra illetékes hatóság által nyilvántartott" internetes újságok vezető munkatársaira is kiterjed az átvilágítási törvény hatálya. Bründl elmondta, az elmúlt hónapokban több hivatalhoz fordultak, hogy megkeressék a nyilvántartásra "illetékes hatóságot", mindeddig azonban ilyen szervezetet nem találtak. E nélkül pedig meg sem kezdhetik a számítógépes világhálón lévő magyar hírszolgáltatók ellenőrzését.