Az augusztus 20-i ünnepség költségei most sem nyilvánosak

2000.08.17. 19:08
Csütörtöki sajtótájékoztatóján sem hozta nyilvánosságra az Országimázs Központ, az augusztus 20-i állami ünnepség költségeit. Tóth István Zoltán ezúttal azzal hárította el az Index érdeklődését, hogy majd az Állami Számvevőszék úgyis ellenőrzi, jogszerűen használták-e fel a százmilliókat. Tóth tájékoztatása szerint a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Országimázs Központnak csupán annyi a szerepe a rendezvénnyel kapcsolatosan, hogy amikor kell, pénzt utalnak a lebonyolítással megbízott Happyend Kft. számlájára.
Az Országimázs Központ sajtótájékoztatója az augusztus 20-i ünnepség részleteiről
Újabb másfél órás sajtótájékoztatót tartott csütörtökön délután az Országimázs Központ az augusztus 20-i ünnepség részleteiről. Tóth István Zoltán, az imázsközpont vezetője a debreceni, a tihanyi, illetve a budapesti rendezvények főszervezőinek segítségével ismertette a már kedden is nyilvánosságra hozott programokat. Kiderült például, hogy Szabó János honvédelmi miniszter délután három körül hozzávetőlegesen ötperces szónoklattal köszönti a díszzászlóaljt a Parlament előtt, a Kossuth téren.

Óriási show lesz

A Millenniumi Promenád című zenés, táncos, énekes történelmi játéksorozat négy helyszínen zajlik majd. A szervezők reményei szerint végigjárva a helyszíneket végigkövethetjük az elmúlt ezer év történelmét. A Clark Ádám téren a honfoglalás és az államalapítás korát, a Jégverem utca sarkán a reneszánsz idõszakát, a Bem rakpart és a Halász utca találkozásánál a reformkort, a Batthyány téren pedig a századfordulót, a ,,boldog békeidõket" jelenítik meg. A játéksorozat végeztével jelmezes felvonulás indul, melynek végcélja a Kossuth téri állami ünnepség.

Káel Csaba
Semmit sem bíznak a véletlenre
Gert Hof, az augusztus 20-i tűzijáték alatt látható fényshow főrendezője arról tájékoztatta a sajtót, hogy tizenkét ötméteres ballont bocsátanak fel 40 méter magasba, száz reflektorral és ezernégyszáz lámpával világítanak majd. ,,Fáklya Európának" címmel pedig háromezer neonlámpával borítják be a Lánchidat. Az idei tűzijáték és fényshow ideje alatt nem az elmúlt években megszokott zenei aláfestésre lehet számítani, mert a komolyzene klasszikusai helyett egy viszonylag ismeretlen magyar zeneszerző, Erdész Róbert művét adják elő. Káel Csaba, az augusztus 20-i ünnepségek főrendezője szerint azért Erdészre esett a választásuk, mert a hannoveri világkiállításon a zeneszerző már egyszer jól vizsgázott. A szervezők azonban nem bízzák a véletlenre a dolgokat: ugyanazok a hangok fognak felcsendülni vasárnap Budapesten, mint amelyek szóltak Hannoverben.

A költségekről ezúttal sem esett szó

Tóth István Zoltán
A költségek nem nyilvánosak
Tóth István Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának vezetője kedden az Indexnek tett ígéretével ellentétben nem számoltatta ki, és így nem közölte az augusztus 20-i állami ünnepségek részletes költségeit. Kérdésünkre csupán annyit közölt: nem a költségekről, hanem a programokról szól a sajtótájékoztató. A kormány által rendelkezésre bocsátott pénzzel pedig az Állami Számvevőszéknek kell majd elszámolnia, szerinte az ÁSZ-vizsgálatot követően a sajtó is értesülhet arról, mi mennyibe került.

Tóth arra a kérdésünkre, hogy mi a munkamegosztás az Országimázs Központ, illetve az állami ünnepségek lebonyolításával megbízott Happyend Kft. között, azt mondta: a különféle szerződéskötésekhez szükséges pénzt folyamatosan utalják a Happyend Kft. számlájára. A központ koordinálja emellett a különféle helyszínek biztosítását. Arra a felvetésünkre, hogy a fellépőket hogyan választották ki, úgy nyilatkozott: a könnyűzenei élet legjobbjait választotta ki a Happyend valamelyik alvállalkozója, olyan zenészeket, akik most vannak a csúcson.  • Hírek
  • Megtakarítás