Szerény, de látványos bemutató a Duna fölött

2000.08.20. 12:28
A pártállami vízi- és légiparádékhoz képest gyengécske, de az elmúlt tíz eseményeihez viszonyítva látványos bemutatót tartottak augusztus 20. alkalmából az Erzsébet és a Lánchíd között a Dunába ereszkedő ejtőernyősök és a Budapest belvárosa fölött cikázó műrepülők.
Érdeklődők a Lánchídon
A pesti és a budai Duna-parton számos érdeklődő és bámészkodó kísérte figyelemmel Bessenyei Péter műrepülő világbajnok fantasztikus bemutatóját, de az akárcsak másfél évtizeddel ezelőtti, vadászgépek, helikopterek, ejtőernyősök és vízi harcjárművek tömegeit felvonultató parádékhoz képest most sokkal kevesebben voltak kint a rakpartokon.

Idén csak két helikopter vett részt az ünnepségen: az egyik a magyar zászlót vonta maga után, a másik pedig az ,,1000 éves magyar álom" feliratú lobogót lengette a népnek.

Hetven ejtőernyős ereszkedett a Dunába az egy óra hosszat tartó bemutatón, amelynek legfőbb attrakciója, s a legnagyobb közönségsikert arató eseménye Bessenyei már említett műrepülése volt. A közönség lelkesen fogadta a világbajnok produkcióját, amelyben a zuhanórepüléstől kezdve, a látványos átfordulásokon át az ,,orsókig" számos látványos elemnek tapsolhattak a nézők.

Bessenyei Péter műrepülő világbajnok fantasztikus bemutatót produkált
Bessenyei után egy hármas kötelék húzott el a közönség feje fölött, és - némileg meglepő módon - nem csupán a Duna, hanem a pesti Belváros házai és a budai Vár fölött is gyakorlatozott a három pilóta.

A ,,Légi-jó" elnevezésű bemutató elején és végén egyaránt az ejtőernyősök okoztak izgalmat a kevésbé rutinos bámészkodóknak: egy-egy ugró - sokaknak már úgy tűnt -, mintha nem a Dunára érkezne. Ám az utolsó pillanatban korrigálva végül mégiscsak a folyóra ereszkedtek le a többek között a magyar válogatottból toborzott ejtőernyősök, akiket aztán katonai motorcsónakokkal ,,mentettek ki" a Dunából.