Mátyás
-6 °C
1 °C

Takarékra fogták a ciános aranybányát

2005.05.03. 09:50
Drasztikusan kell csökkentenie a termelését a 2000-es tiszai ciánszennyezés felelősének tartott Aurul (azóta Transgold) bányavállalatnak. A Fővárosi Bíróság döntése azonnali hatályú, fellebbezéssel nem lehet elodázni a termelés visszafogását. Az még nem dőlt el, hogy a magyar kárigényt román, vagy magyar jogszabályok alapján bírálják majd el.

Nyolcvanöt százalékkal vissza kell fognia a termelést a 2000-es tiszai ciánszennyezést okozó ausztrál-román vállalatnak, döntött a Fővárosi Bíróság. Az ítéletet a fellebbezéstől függetlenül azonnal végre kell hajtani, amennyiben a vállalat nem tesz eleget a döntésnek, Magyarország a magyar-román jogsegélyegyezmény értelmében a román hatóságokhoz fordul.

A tiszai ciánszennyezést az azóta Transgold névre keresztelt Aurul bányaválalat zagytározója gátjának átszakadása okozta. A méreg a Szamos alsó szakaszának élővilágában csaknem száz, a Tisza élővilágának mintegy nyolcvan százalékát elpusztította. A magyar állam 2001-ben indított kártérítési pert az Aurul ellen 28 590 000 000 forint kár megfizetéséért, írja a Népszabadság.

A Fővárosi Bíróság a per első szakaszában a termelés drasztikus visszafogására kötelezte a bányavállalatot. Az azonban még mindig nem dőlt el, hogy a kártérítési perben a román vagy a magyar jogszabályok alapján bírálják-e el a károkozó cég felelősségét. Ifkovics József, az alperes Transgold/Aurul ügyvédje továbbra is fenntartja korábbi álláspontját, hogy a baleset a rendkívüli időjárási körülmények miatt következett be, így a céget nem terheli felelősség.

A rendkívüli időjárási körülményekre vonatkozó állítás a legfőbb pontja a két fél szakértőinek vitájában is. A gátszakadás előtt hatvan milliméternyi eső esett a területre. Mivel azóta előfordult már hatszáz milliméter eső is a területen, a szakértők vitatják, hogy a gátszakadás megelőző eső rendkívüli vagy szélsőséges időjárás lett volna.