Gellért, Mercédesz
13 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Májusban változik az autók vizsgarendje

2007.04.24. 20:57
A gépkocsik időszakos hatósági vizsgája a változások nyomán hozzávetőleg 15-20 perccel lehet hosszabb.
Megváltozik a gépjárművek és pótkocsik időszakos műszaki vizsgálatának rendje május 1-jén - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kedden az MTI-vel.

új vizsgálati elemek

A GKM új vizsgálati elemeket vezet be a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szakmai szempontokra koncentráló vizsgáztatás technológiájába. Ezek lehetővé teszik a jármű egyedi azonosítóinak, műszaki adatainak, okmányainak, valamint a járműnyilvántartás adatainak mélyebb elemzését, hitelességének ellenőrzését.

Az ismert "előzetes eredetiségvizsgálaton" még át nem esett gépkocsik esetében az időszakos vizsgálat eddigi tartalma mellett a jármű adatait is összevetik a nyilvántartási adatokkal. Ennek célja, hogy a jármű tulajdoni "tisztasága" ellenőrizhetőbb legyen - áll a közleményben.

15-20 perccel nő a vizsgálati idő

A járműállomány meghatározó hányadára vonatkozóan az elmúlt kilenc évben, főként tulajdonosváltás miatt az előzetes eredetiségvizsgálat keretében már megtörtént egy ilyen eredményt is hozó vizsgálat. Így az integrált vizsgálatra csupán a gépkocsi-állomány mintegy egyötöde, hozzávetőleg 700 ezer jármű esetében, a következő időszakos vizsgálathoz kapcsoltan, egyetlen alkalommal kerül sor.

A gépkocsik időszakos hatósági vizsgája a változások nyomán hozzávetőleg 15-20 perccel hosszabb lehet. Az integrált vizsgálat díjköteles, 7200 forintba kerül.

A bevezetendő új vizsgálati elemek eszközeinek, módszereinek részletes kidolgozását a Nemzeti Közlekedési Hivatal a múlt év végéig elvégezte, annak tartalmát a kijelölt vizsgálóállomások számára 2006 decemberében közzétette. Az idei év első négy hónapja alatt a vizsgálóállomások megfelelően felkészülhettek az új technológia alkalmazására - jegyzi meg a GKM közleménye.