Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Titkosszolgálat járt az MSZP frakcióülésén

2006.07.03. 12:42
Mindent megtesznek a szocialisták azért, hogy a zárt ajtók mögötti tárgyalásaik részleteiről ne értesüljön a közvélemény. Az viszont így is kiderült, hogy ennek érdekében miket tettek. Elmaradt viszont a Karsai-Bajnai összecsapás.

Titoktartási kötelezettséget tettek a szocialista képviselők a szocialista párt hétfői frakcióülésén, hogy az ott elhangzottak ne kerüljenek ki a nyilvánosság elé, értesült az Index. A titkolózásra azért van szükség, mert a múlt heti zárt frakcióülésen Karsai József szocialista képviselő botrányt okozó kijelentései kiszivárogtak, és napokig lázban tartották a sajtót.

Értesüléseink szerint a hétfői ülés előtt lehallgatóberendezéseket keresve, a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársai a frakcióülésnek helyet adó termet is átvizsgálták. A múlt héten kiszivárgott információk miatt az MSZP vezetői úgy döntöttek, hogy példátlan módon, a frakcióülés idejére a termet "leárnyékolják", hogy mobiltelefonon se lehessen a történtekről onlájn szivárogtatni. Az Index úgy tudja, hogy mindezeken túlmenően a frakcióvezetés a képviselők múlt heti hétfői híváslistáját is leellenőrzi, hogy kiderüljön, miként került az Indexhez a botrányról az információ.

Karsai a múlt héten a kormányfő által nemrégen a fejlesztési ügynökség élére kinevezett vezetőjét, Bajnai Gordont lopással vádolta meg valamint azzal, hogy egy parasztember azért lett öngyilkos, mert az egykor Bajnai vezette Wallis Rt. által felvásárolt a Hajdú-Bét csődbe ment.

Karsai nem ment el

Károsultak tüntettek

Nézze meg képeinket!

A Hajdú-Bét körülbelül harminc károsultja tüntetett hétfőn délelőtt Budapesten, a demonstrálók a kormánytól várnak anyagi segítségeket. Az V. kerületi Jászai Mari téren többen a transzparenseket hoztak magukkal, amelyeken az volt olvasható: "A kormány szégyene, amit velünk műveltek!"; "A Hajdú-Bét-tel kezdődött a baromfi ipar megsemmisítése"; "3 éve kérjük, most már követeljük a pénzünket!".

A megkárosított libatenyésztők képviselői a termelők kormány általi 100 százalékos azonnali kártalanítását, továbbá az ügyben illetékes parlamenti vizsgálóbizottság azonnali felállítását, valamint az ügy ügyészségi vizsgálatának újbóli teljes körű elvégzését követelték tüntető gazdálkodók. Ónodiné Demeter Éva, a Hajdú-Bét károsultak képviseletében az MTI-nek elmondta: a cég felszámolását követően a vállalkozás tartozása 14 milliárd forintra rúgott. Ebből mintegy ötmilliárd forint volt a termelői követelés.

Bajnai most hétfőn Karsainak válaszolni akart, de erre nem volt lehetsége, mert a békési szocialista egészségi okokból kimentette magát, és nem jelent meg a frakcióülésen. A Hajdú-Bétnél történtekre az egykori Wallis vezér így az ülésen és az ülés utáni sajtótájékoztatón tudott reagálni, mert hétfőn a képviselői irodaház elé tüntetést szerveztek a Hajdú-Bét miatt tönkre ment gazdák, akik petíciót adtak át a parlament mezőgazdasági bizottsága elnökének.

Bajnai eközben az irodaház folyosóján kijelentette, "tiszta a lelkiismerete", mert az utolsó pillanatig fel akarták támasztani a céget, és a három évvel ezelőtt felszámolás alá került Hajdú-Bét legnagyobb vesztese éppen az ő cége volt. Sajnálkozott amiatt, hogy egy "tragédiát manipulatív módon valaki arra használ, hogy a pártban és a kormányban feszültséget gerjesszen". Bajnai reményei szerint Karsaival majd négyszemközt, "egymás szemébe nézve" tisztázza az ügyet.

Incidens

Lendvai Ildikó frakcióvezető hétfőn szintén kitért a múlt heti "incidensre", szerinte megnyugtatóan sikerült tisztázni Bajnai üzleti múltját, és visszatért a bizalom. A frakció a kormányfő személyi döntésébe vetett bizalmát az Index információi szerint azok a képviselők igyekeztek erősíteni, akik régről ismerik Bajnai Gordont, és az ülésen mellette érveltek.

Hivatalosan Bajnai azért volt a frakció vendége, hogy a képviselőket tájékoztassa az általa vezetett - 8 ezer milliárd forint felett diszponáló - ügynökségről. Lendvai szerint három elvárásuk van a fejesztési ügynökséggel kapcsolatban: a munkahelyteremtés legyen a legfontosabb, aztán a támogatások odaítélésének nyilvánossága, valamint hogy a fejlesztések segítsenek a szocialisták Új Magyarország programjának elnevezett terveinek végrehajtásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!