Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titkosszolgálat járt az MSZP frakcióülésén

2006.07.03. 12:42
Mindent megtesznek a szocialisták azért, hogy a zárt ajtók mögötti tárgyalásaik részleteiről ne értesüljön a közvélemény. Az viszont így is kiderült, hogy ennek érdekében miket tettek. Elmaradt viszont a Karsai-Bajnai összecsapás.

Titoktartási kötelezettséget tettek a szocialista képviselők a szocialista párt hétfői frakcióülésén, hogy az ott elhangzottak ne kerüljenek ki a nyilvánosság elé, értesült az Index. A titkolózásra azért van szükség, mert a múlt heti zárt frakcióülésen Karsai József szocialista képviselő botrányt okozó kijelentései kiszivárogtak, és napokig lázban tartották a sajtót.

Értesüléseink szerint a hétfői ülés előtt lehallgatóberendezéseket keresve, a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársai a frakcióülésnek helyet adó termet is átvizsgálták. A múlt héten kiszivárgott információk miatt az MSZP vezetői úgy döntöttek, hogy példátlan módon, a frakcióülés idejére a termet "leárnyékolják", hogy mobiltelefonon se lehessen a történtekről onlájn szivárogtatni. Az Index úgy tudja, hogy mindezeken túlmenően a frakcióvezetés a képviselők múlt heti hétfői híváslistáját is leellenőrzi, hogy kiderüljön, miként került az Indexhez a botrányról az információ.

Karsai a múlt héten a kormányfő által nemrégen a fejlesztési ügynökség élére kinevezett vezetőjét, Bajnai Gordont lopással vádolta meg valamint azzal, hogy egy parasztember azért lett öngyilkos, mert az egykor Bajnai vezette Wallis Rt. által felvásárolt a Hajdú-Bét csődbe ment.

Karsai nem ment el

Károsultak tüntettek

Nézze meg képeinket!

A Hajdú-Bét körülbelül harminc károsultja tüntetett hétfőn délelőtt Budapesten, a demonstrálók a kormánytól várnak anyagi segítségeket. Az V. kerületi Jászai Mari téren többen a transzparenseket hoztak magukkal, amelyeken az volt olvasható: "A kormány szégyene, amit velünk műveltek!"; "A Hajdú-Bét-tel kezdődött a baromfi ipar megsemmisítése"; "3 éve kérjük, most már követeljük a pénzünket!".

A megkárosított libatenyésztők képviselői a termelők kormány általi 100 százalékos azonnali kártalanítását, továbbá az ügyben illetékes parlamenti vizsgálóbizottság azonnali felállítását, valamint az ügy ügyészségi vizsgálatának újbóli teljes körű elvégzését követelték tüntető gazdálkodók. Ónodiné Demeter Éva, a Hajdú-Bét károsultak képviseletében az MTI-nek elmondta: a cég felszámolását követően a vállalkozás tartozása 14 milliárd forintra rúgott. Ebből mintegy ötmilliárd forint volt a termelői követelés.

Bajnai most hétfőn Karsainak válaszolni akart, de erre nem volt lehetsége, mert a békési szocialista egészségi okokból kimentette magát, és nem jelent meg a frakcióülésen. A Hajdú-Bétnél történtekre az egykori Wallis vezér így az ülésen és az ülés utáni sajtótájékoztatón tudott reagálni, mert hétfőn a képviselői irodaház elé tüntetést szerveztek a Hajdú-Bét miatt tönkre ment gazdák, akik petíciót adtak át a parlament mezőgazdasági bizottsága elnökének.

Bajnai eközben az irodaház folyosóján kijelentette, "tiszta a lelkiismerete", mert az utolsó pillanatig fel akarták támasztani a céget, és a három évvel ezelőtt felszámolás alá került Hajdú-Bét legnagyobb vesztese éppen az ő cége volt. Sajnálkozott amiatt, hogy egy "tragédiát manipulatív módon valaki arra használ, hogy a pártban és a kormányban feszültséget gerjesszen". Bajnai reményei szerint Karsaival majd négyszemközt, "egymás szemébe nézve" tisztázza az ügyet.

Incidens

Lendvai Ildikó frakcióvezető hétfőn szintén kitért a múlt heti "incidensre", szerinte megnyugtatóan sikerült tisztázni Bajnai üzleti múltját, és visszatért a bizalom. A frakció a kormányfő személyi döntésébe vetett bizalmát az Index információi szerint azok a képviselők igyekeztek erősíteni, akik régről ismerik Bajnai Gordont, és az ülésen mellette érveltek.

Hivatalosan Bajnai azért volt a frakció vendége, hogy a képviselőket tájékoztassa az általa vezetett - 8 ezer milliárd forint felett diszponáló - ügynökségről. Lendvai szerint három elvárásuk van a fejesztési ügynökséggel kapcsolatban: a munkahelyteremtés legyen a legfontosabb, aztán a támogatások odaítélésének nyilvánossága, valamint hogy a fejlesztések segítsenek a szocialisták Új Magyarország programjának elnevezett terveinek végrehajtásában.