Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Az antifasiszták is Terror Házát akarnak

2003.07.11. 10:38
"A huszadik század hiteles bemutatásához a Terror Házán és a holokausztmúzeumon kívül antifasiszta múzeum is szükséges" - érveltek a szövetségbe tömörült magyar antifasiszták a kormányfőnek, aki ígéretet tett rá, hogy támogatja az elképzelést.
Egy a Terror Házához hasonló mondanivalójú intézményt ígért a szövetségbe tömörült magyar antifasisztáknak Medgyessy Péter kormányfő - írja a Magyar Nemzet. A múlt század véres diktatúráit bemutató intézmények között a kezdeményezők szerint annyi lenne a különbség, hogy "a huszadik század hiteles bemutatásához a Terror Házán és a holokausztmúzeumon kívül antifasiszta múzeum is szükséges.

Medgyessy és Hiller támogatná

A terv támogatását a lap szerint a kormányfő már meg is ígérte a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének és a Magyar Nemzeti Ellenállási Szövetség vezetőinek. Az MSZP országos választmányának legutóbbi ülésén pedig Hiller István kulturális miniszter nevezte megfontolandónak az ötletet.

Hanti Vilmos a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy szeretnék, ha a második világháború befejezésének hatvanadik évfordulójára megnyílna a múzeum vagy legalábbis egy, az antifasiszta ellenállást felidéző emlékszoba. A szervezet szerint nem szabad, hogy anyagi szempontok mérvadóak legyenek a múzeum kialakításakor, bár számításaik még nincsenek az intézmény kialakításával és fenntartásával kapcsolatban.

Átkeresztelnék a Szabadság szobrot

A MEASZ más javaslatokat is megfogalmazott: a múzeum létrehozása mellett, a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot átkeresztelnék a Magyar Szabadság Szobrára, javasolják továbbá, hogy a magyar eurós érméken is jelenítsék meg. A szervezet korábbi javaslata szerint, a háború mintegy 1 millió magyar áldozatának méltó emlékhelyévé kell tenni a szobor környékét.

A szervezet május 9-ét, a II. világháború európai befejezésének napját nemzeti ünneppé tenné, valamint létrehoznának egy köztiszteletben álló személyekből álló bizottságot, amelynek rendezvények szervezése által tisztáznia kellene a korszak ellentmondásait.