Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

NKÖM: Nincs két költségvetése a Bánk bánnak

2001.06.17. 16:24
Megalapozatlan vádaskodásnak nevezte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) sajtóirodája Tóth András szocialista országgyűlési képviselő kijelentését, miszerint a Bánk bán című most készülő operafilmnek két költségvetése lenne, s a kettő közötti különbség lehetővé tenné 150 millió forint "kiemelését" a gyártásból.
Tóth András szocialista képviselő a Bánk bán című filmet gyártó és forgalmazó Ezüsthajó Kft. köreiből jutott hozzá a jóval reálisabb, 610 millió forintról szóló költségvetési tervhez. Véleménye szerint a 150 millió forintos különbözetet valakik megkísérelhetik kiemelni a produkció költségei közül. A miniszterelnök útifilmjeit készítő Káel Csaba rendező már elkezdte a munkát, a Magyar Hírlapnak nyilatkozó statiszták szerint az Ezüsthajó gyorsan és zsebbe fizet.

A szocialista politikus birtokában lévő papírok szerint eredetileg a 610 millió forintról szóló költségvetés készült el, melynek egyes tételeit később megnövelték. Így jött ki az állam által kifizetendő 766 milliós végösszeg. A pénzkivonás előkészületeiről írásos dokumentumok árulkodnak: a gyártási költségek egyes tételeit összesen 84 millióval emelték meg, az irreálisan magas (70 milliós) szervezési díjból 56 milliót szándékoznak kivonni, és a filmkészítés mintegy 15 millióra becsült megtakarítását is ki kívánják emelni a költségvetési támogatásból. A három tétel együttesen adja a mintegy 150 millió forintot. Ez összesen 20 százaléka a 766 milliós állami büdzsének.

A minisztérium cáfolja Tóth értesüléseit

Az NKÖM sajtóirodája vasárnap közleményt adott ki az MTI-n keresztül, mely szerint "a tárca megütközéssel fogadja a készülő Bánk bán operafilm költségvetésével kapcsolatos sajtóhíreket, amelyek alapjául Tóth András MSZP-s országgyűlési képviselő valótlanságokat, gyanúsítgatásokat tartalmazó nyilatkozatai szolgálnak, s ezek nemcsak egyes személyekre, hanem az egész produkcióra nézve sértőek".

A közlemény szerint a minisztérium politikai államtitkára, Várhegyi Attila a múlt héten levélben tájékoztatta Tóth Andrást minden olyan kérdésben, amelyet korábban feltett, valamint jelezte, hogy az érintettek beleegyezésével a minisztériumban betekinthet a film támogatási szerződésébe. A minisztérium illetékesei ezekután érthetetlennek nevezték Tóth András vádaskodását. A Bánk bán a minisztérium által biztosított költségvetése 766 millió forint, ettől eltérő büdzsé soha nem került az NKÖM elé.

A 766 milliót még az idén átutalja a tárca

A millenniumi filmes produkciók esetében folyamatos az ellenőrzés, egyetlen számla sem kerülhet kifizetésre anélkül, hogy a szerződésben foglaltak teljes mértékben megvalósulnának, és a végleges elszámolás sem történhet meg korrekt és alapos ellenőrzés nélkül. A 766 millió forintot a kulturális tárca még az idén átutalja a film készítőinek - áll a minisztérium közleményében.