Emőke
-4 °C
9 °C

Kizárták Bánk Attilát a kisgazdapártból

2001.03.08. 15:30
A kisgazdapárt vezetése semmilyen körülmények között nem járul hozzá Boros Imre agrárminiszteri kinevezéséhez, mert bizonyítékkal is alátámasztható, hogy a politikus párttitkárként tevékenykedett a nemzeti bankban - közölte a kisgazda elnökség ülése utáni tájékoztatón Torgyán József pártelnök. A politikus bejelentette azt is: ,,tudatos pártbomlasztó magatartásáért" kizárták a pártból Bánk Attila korábbi frakcióvezetőt. Bánk szerint nem zárhatták ki, mert ő pártfőügyészként már rég felfüggesztette Torgyán Józset párttagsáságát.
Bánk Attila
Egy 1983-as újságkivágást lobogtatott Torgyán József elnök, a kisgazdapárt elnökségének ülése utáni tájékoztatón bizonyítandó, hogy Boros Imre megbízott agrárminiszter ténylegesen pártitkárként ténykedett. Torgyán szerint éppen ezért semmilyen körülmények között nem kerülhet az agár tárca élére véglegesen a politikus. A pártelnök szerint a birtokában lévő Forint című újság egyik 1983-as száma arról tudósít, hogy Boros a Magyar Nemzeti Bank párt alapszervének titkáraként adott tájékoztatást Kádár János pártfőtitkárnak.

Torgyán szerint Boros szavahihetősége vált kétségessé az újság előkerülésével, a pártelnök szerint Borosnak számot kell adnia majd arról: miért támadta meg őt a legutóbbi frakcióközgyűlésen, azért mert párttitkári és munkásőri múltjáról nyilatkozott a sajtónak. Torgyán József bejelentette azt is: súlyosan pártbomlasztó magatartása miatt az elnökség kizárta a pártból Bánk Attila, korábbi frakcióvezetőt.

A pártelnök részletekbe nem bocsátkozott az üggyel kapcsolatosan és mindössze tíz perces tájékoztatóján arról is beszámolt: a pártelnökség nem foglalkozott Horváth Béla, illetve Várhelyi András kizárásával. A volt frakcióvezető helyettesek ügyében a kisgazdák helyi szervezetei dönthetnek.

Bánk Attila a döntést úgy kommentálta: közel egy hónapja nincs a pártnak elnöke és főtitkára, mert mind Torgyán József, mind pedig Bernáth Varga Balázs tagsági viszonyát fel függesztette. Meglátása szerint így ilyen döntéseket nem is hozhattak volna, mert még az elnökségi ülés összehívására sem jogosultak. Bánk tájékoztatása szerint az általa kezdeményezett fegyelmi ellen nem jelentett be panaszt a két érintett, így az ügy iratait továbbította a párt fegyelmi bizottságához. A testületnek harminc napja van arra, hogy döntsön az ügyben.