Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Tizenötmillióra büntették Százhalombattát

2001.01.15. 16:27
Tizenötmillió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a százhalombattai önkormányzatot. A helyhatóság pályázatot írt ki a közel egymilliárd forintba kerülő ipari park kiépítésére. Az önkormányzat a tender lebonyolításával a Batta Invest nevű társaságot bízta meg. Ennek ügyvezetőjéről azonban kiderült, hogy ugyanezt a pozíciót tölti be a győztesnek kihozott Puhi-Tárnok Kft. által megjelölt alvállalkozó cégben.
,,Ezek a lenyúlások már olyan szintûek, amikhez képest egy Torgyán elbújhat a villájával!" - - - írta néhány napja az Index egyik fórumán egy felháborodott százhalombattai lakos, aki sarkos véleményét a helyi ipari park körüli vélelmezett szabálytalanságokkal illusztrálta. Az Index utánanézett, hogy lehet-e alapja a híresztelésnek. Meglepő dolgokra bukkantunk, bár ezeket semmiképpen sem lehet ,,lenyúlás"-nak nevezni.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 15 millió forintos bírságot szabott ki a dunaparti város önkormányzatára, mivel az egy olyan céget hozott ki győztesnek a közbeszerzési pályázaton, amely a törvény szerint részt sem vehetett volna a tenderen - tudta meg az Index a döntőbizottsághoz közelálló, megbízható forrásból.

A hőerőművéről, olajfinomítójáról és Bátor Bulldogok nevű rögbicsapatáról ismert város helyhatósága a százszázalékos tulajdonában lévő Battainvest nevű társaságot bízta meg a pályáztatás lebonyolításával. A cég ügyvezetője Buzay József azonban ugyanezt a vezető posztot tölti be a szintén önkormányzati tulajdonú Szákom Kft.-ben, amely neve ellenére nem horgászattal, hanem különféle közszolgáltatásokkal - például távhőszolgáltatással - foglalkozik.

Összeférhetetlen ,,alfővállakozó"

Ez eddig nem is okozott volna problémát, csakhogy a Szákom Kft. alvállalkozója annak a Puhi-Tárnok Kft.-nek, amely végül elnyerte a megbízatást - tudta meg az Index.

A közbeszerzési törvény azért zárja ki, hogy a pályázat lebonyolítója tisztséget töltsön be bármelyik ajánlattevőnél vagy annak alvállalkozójánál, mert ilyen esetben óhatatlanul felmerülhet a gyanú, hogy a pályázó olyan adatok birtokába juthat, amelyek a tender megnyeréséhez segíthetik - magyarázta érdeklődésünkre egy, a Döntőbizottsághoz közelálló szakember. Furcsa lenne, ha valaki egy személyben lenne játékvezető és versenyző - fogalmazott egy másik szakértő.

A Döntőbizottság elé a Strabag Hungária építőcég, a versenytársak egyike vitte az ügyet. Az Index értesülése szerint eredetileg nem az imént említett összeférhetetlenség miatt tettek így, hanem azért, mert ajánlatuk egyik elemét az elbíráló szerintük lepontozta. Időközben azonban fény derült az összeférhetetlenségre, amely a százhalombattai önkormányzat előtt semmiképpen sem lehetett titok, hiszen Buzay József a helyhatóság két saját tulajdonú cégének ügyvezetője.

Az eljárás egyik résztvevője elmondta: az egyik meghallgatáson szóba került a Battainvest ügyvezetőjének összeférhetetlen pozíciója. Százhalombatta jelen lévő polgármestere, Vezér Mihály a felvetés hallatán forrásunk szerint amellett kardoskodott, hogy szó sincs összeférhetetlenségről. Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megszólaltatni Vezér Mihályt, Buzay Józsefet, illetve a helyi jegyzőt, de egyikük sem reagált megkeresésünkre.

Az eljárás szabálytalan, a szerződés él

Hiába mondta ki a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy a Puhi-Tárnok Kft. el sem indulhatott volna a tenderen, a cég már megkötötte a szerződést az önkormányzattal, és elkezdte az ipari park kialakítását. A Strabag keresetében ugyan kérte a szerződéskötés megtiltását, de a DB ezt az eljárás kezdetén nem rendelte el, így az építőcég egyetlen lehetősége a polgári peres eljárás megindítása lenne, de erre értesülésünk szerint nem készül a társaság.