Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Bécsben tüntettek Gyurcsányék ellen

2007.06.16. 15:48
Bécsben 250 ember a magyar kormány lemondását és a Szent Korona eszmeiségén alapuló alkományt követelt. Akcióban a Magyar Demokrácia Mozgalom és a stuttgarti Hunnia Baráti Kör.

Az osztrák fővárosban a magyar kormány lemondását, az Országgyűlés feloszlatását és a Szent Korona eszmeiségén alapuló alkotmány elfogadását követelték magyar tüntetők. A bécsi Stephansplatzon összegyűlt tüntetők - az eseményt biztosító osztrák rendőrök szerint mintegy 250 fő - többsége Magyarországról érkezett.

A tiltakozó akciót a müncheni Magyar Demokráciáért Mozgalom és a stuttgarti Hunnia Baráti Kör szervezte. Szónoki emelvényt és információs pultot állítottak fel, ahol a magyar válságról és okairól kaphattak tájékoztatást az érdeklődők.

A piros-fehér-zöld és árpádsávos zászlók között magyarországi települések neveit tartalmazó táblákat lehetett látni a téren, az egyik tüntető áthúzott EU felirattal díszítette árpádsávos zászlaját.

Sejteket kell létrehozni

"Saját sorsunkat kezünkbe véve nemzetgyűlést kell alkotnunk. Aki demonstrál, az mástól vár segítséget - saját kormányától, az Európai Uniótól, a médiától" - hangoztatta köszöntőjében a Magyar Demokráciáért Mozgalom nevében Boldvai Attila. Mint mondta, néhány főből, maximum tíz emberből álló sejteket kell létrehozni, ezekből felépíthető egy képviseleti rendszer, amely megszüntetheti a magyar válság okait.

A Hunnia Baráti Kört képviselő Hans-Seidel Alida az MTI-nek elmondta, petíciót írnak alá a tüntetők, s azt Magyarországon adják át majd Sólyom Lászlónak. Ebben a kormány lemondását, az Országgyűlés feloszlatását, a Szent Korona eszmeiségén alapuló alkotmány elfogadását követelik és kérik a köztársasági elnököt, hogy vonja vissza a szeptember óta kihirdetett törvényeket.

A tüntetésen felszólalt Eperjes Károly színművész, Papp Lajos szívsebész és Wittner Mária, a Fidesz parlamenti képviselője is.

A magyar nyelven elhangzott beszédeket a bécsiek csekély érdeklődése kísérte.

"Itt a magyar politikai elnyomás ellen tüntetnek", azonban "in falscher Hauptstadt", azaz "rossz fővárosban" - magyarázta a rendezvényt biztosító rendőrök egyike egy járókelőnek.