Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Bédi Csaba egy év próbaidőt kapott

2001.05.28. 21:48
A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfőn kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint a megfigyelési ügy kapcsán ismertté vált Bédi Csaba rendőr százados, az ORFK Köztársasági Őrezredének egykori biztonsági főtisztje elkövette a jogosulatlan adatkezelés vétségét azzal, hogy 1996 decemberében lekérte a Belügyminisztérium adatbázisából Pokorni Zoltán országgyűlési képviselőnek, a Fidesz akkori alelnökének lakcímét. A bíróság ugyanakkor felmentette a rendőrtisztet a hivatali visszaélés bűntettének vádja alól, és büntetés kiszabását mellőzve egy év próbaidőre bocsátotta.
A megfigyelési ügy Orbán Viktor miniszterelnök 1998 augusztusi bejelentése nyomán pattant ki. A kormányfő akkor úgy fogalmazott: az előző ciklus idején közpénzekből törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt fideszes politikusok ellen.

Bédi közvetített

A miniszterelnöki bejelentés nyomán parlamenti vizsgáló bizottság alakult, amely meghallgatta többek között Bédi Csabát is. A bizottság munkáját összegző országgyűlési határozat megállapította: Bédi Csaba közvetítette Faragó Lajos magánnyomozó felé Czégé Zsuzsannának, a Félix Film Kft. vezetőjének a fideszes politikusok megfigyelésére vonatkozó megbízását, továbbá az előző ciklusban törvénytelen megfigyelés folyt Pokorni Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidesz korábbi frakcióvezető-helyettese ellen.

Az államtitok miatt zárt ajtók mögött lefolytatott büntetőpert követő hétfői nyilvános ítélethirdetés indoklásakor elhangzott: Bédi Csaba a jelenleg hosszabb ideje a tengerentúlon tartózkodó Czégé Zsuzsanna, az Űrgammák című tévésorozatot előállító Félix Film Kft. volt ügyvezető igazgatójának kérésére 1996 decemberében kérte le Pokorni Zoltán adatait.

Az indoklás szerint Czégé Zsuzsanna akkor azért fordult rendőr barátjához, mert azt feltételezte: Pokorni Zoltán 1996 decemberi - megítélése szerint az Űrgammákhoz kapcsolódó Xénia Láz Egyesületet lejárató - nyilvános megszólalásainak hátterében bizonyos személyek, illetve üzleti érdekeltségek állnak. Czégé Zsuzsanna ennek a feltételezésének szeretett volna 1996 decemberében utánajárni.

Enyhítő körülmény, hogy tettét szívesség motiválta

A bíróság az enyhítő körülmények között vette figyelembe, hogy Bédi Csaba tettét nem politikai motívum, hanem baráti szívesség motiválta. AAz indoklás tartalmazza azt is: Bédi Csaba a büntetőeljárás során mindvégig következetesen állította, hogy Pokorni Zoltán adatait nem szolgáltatta ki senkinek, ennek ellenkezőjét pedig kétséget kizáró bizonyítékok nem támasztották alá.

A bíróság szerint Bédi Csaba azzal utasította el Czégé Zsuzsanna kérését, hogy beosztása miatt nem adhat információt. A rendőrtiszt csupán annyi segítséget nyújtott Czégé Zsuzsannának, hogy "összehozta" egyetemi csoporttársa édesapjával, Faragó Lajos magánnyomozóval.

Az ítélet szerint Faragó Lajos még 1996 decemberében elvállalta a Czégé Zsuzsanna által adott megbízást a megfigyelésre. A hétfői ítélet Faragó Lajos tanúvallomása alapján megállapítja azt is: Pokorni Zoltán megfigyelése csak eszköz volt arra, hogy a Czégé Zsuzsanna feltételezése szerint az országgyűlési képviselő mögött álló személy kilétét felderítsék. Ez a magánnyomozó vallomása szerint három nap után sikerült is.

- Bédi Csaba vádlotti vallomásában állította, hogy csupán "kíváncsiságból", a "teljesebb kép" megismerése érdekében lépett be szabadsága idején felhatalmazás nélkül a Belügyminisztérium adatbázisába, és onnan egyetlen 1996 decemberi napon két ízben is lekérte Pokorni Zoltán lakcímét - hangzott el az elsőfokú döntés kihirdetésekor.

Így a bíróság bizonyítottnak látta a jogosulatlan adatkezelés vétségére vonatkozó vádat, amit maga Bédi Csaba is beismert a büntetőeljárás során, a hivatali visszaélés bűntettét azonban nem. Az tehát nem bizonyosodott be kétséget kizáróan, hogy Bédi Csaba szándékosan, célzatosan használta fel a jogosulatlanul lekért adatokat, példának okáért átadta volna Faragó Lajosnak vagy bárki másnak. Azt, hogy Bédi Csaba adta volna át Faragó Lajosnak Pokorni Zoltán lakcímét, mindketten egybehangzóan tagadták. Faragó Lajos tanúvallomásában azt is állította, hogy számára bárki lakcíme megszerezhető két-három óra leforgása alatt.

Az ügyész mindkét vádpontban a bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért, a védelem viszont a teljes felmentésért fellebbezett.

A büntetőper tehát másodfokon, a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd.