Összemázolták a csabai Szlovák Kultúra Házát

2001.03.24. 13:25
A magyar Külügyminisztérium a leghatározottabban elítéli azt, hogy uszító feliratokat festettek Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házának falára - nyilatkozta szombaton a távirati irodának Horváth Gábor külügyi szóvivő.
Szlovákellenes föliratokat festettek ismeretlenek péntekről szombatra virradóra Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házának falára. Az öles betűkkel írt, kék és vörös színű, 40-50 cm betűmagasságú uszító szövegek mellett különböző rajzok is láthatók.

Mázolók üzengetnek
A szlovák Külügyminisztérium pénteken nyilatkozatban ítélte el a Magyar Köztársaság Kassai Főkonzulátusa, valamint több szlovákiai magyar intézmény ellen elkövetett vandalizmust.
A héten ugyanis Szlovákiában magyarellenes feliratokkal, falfirkákkal meggyalázták a kassai magyar főkonzulátust, a Márai Sándor nevét viselő kassai magyar iskolát. Festékszóróval ismét magyarellenes jelszavakat írtak Petőfi Sándor sokszor megcsonkított pozsonyi szobrára, Pozsonyban és Pozsonypüspökin pedig bezúzták a magyar iskola ablakait.

A szlovák intézmény előtti Kossuth téren, az egykori kisvasúti állomás épületében működő virágbolt falára obszcén felirat került. A rendőrséget szombaton reggel értesítették a feliratokról. A csabai Szlovák Kultúra Házának vezetése a lehető legrövidebb időn belül lefesteti a föliratokat. Ehhez hasonló ügy emberemlékezet óta nem fordult elő a szlovákok által is lakott békési megyeszékhelyen.

Az intézmény vezetője az MTI munkatársának a szlovákiai összefüggések iránt érdeklődő kérdését elhárította.

A magyar Külügyminisztérium egyértelműen leszögezi, hogy a felelőtlen és vandál cselekedet nem egyeztethető össze a magyar-szlovák jószomszédi együttműködés szellemével, a kormány ennek további fejlesztéséhez fűződő érdekeivel és politikájával. Nem tükrözi továbbá a magyar társadalomnak a két ország bővülő kapcsolataihoz fűződő egyértelmű érdekeit és a hazai kisebbségek iránti megbecsülését - nyilatkozta szombaton a távirati irodának Horváth Gábor külügyi szóvivő.

A Külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy az ilyen cselekedetek nem fogják megzavarni Magyarország és Szlovákia minden téren elmélyülő viszonyát és a kapcsolatok kiegyensúlyozott légkörét.

Teljesen idegen a várostól, az itt élőktől a Szlovák Kultúra Házának falára festett szlovákellenes szöveg, valamiféle kisebbrendűségi érzésből eredő aberráció húzódhat a cselekedet mögött - nyilatkozta Pap János, Békéscsaba polgármestere az MTI-nek szombaton.

Nekünk semmi bajunk sem az itt élő, sem a szlovákiai szlovákokkal nincs, sőt, kifejezetten jók a kapcsolataink - fűzte hozzá a polgármester. Pap János szerint a szlovákellenes falfestés mögött nem politikai motívum, hanem betegség áll.  • Hírek
  • Hírek