Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Weben is közzé tette könyvét a rehabilitálatlan exkém

2002.01.31. 15:16
Ingyenesen letölthető az internetről Belovai István exkém 1998-ban, több nyelven megjelent életrajzi könyve. A szerző korábban úgy aposztrofálta magát, hogy ő volt az első magyar NATO-katona. Egyes történészek szerint elképzelhető, hogy cselekedetével megakadályozott egy európai méretű, szovjetek által tervezett háborút, egyúttal talán azt is megelőzte, hogy a magyar hadsereget, a Varsói Szerződés keretében külföldön, szovjet célokért bevessék. Rehabilitálást eddig egyetlen kormány sem vállalta.
Belovai István alezredest, a londoni katonai és légügyi attaséhelyettest 1985 július 10-én, Budapesten letartóztatták. A Katonai Hírszerzés 46 éves tisztjét azzal vádolták, hogy a CIA-nak kémkedett. Miután ez beigazolódott, életfogytiglani fegyházra ítélték, bár az ügyész kezdettől fogva a halálbüntetés mellett kardoskodott.

Megfeledkeztek róla?

Öt évvel később a Magyar Köztársaság elnöke kegyelemben részesítette, s büntetését öt év próbaidőre felfüggesztette. A rendszerváltás utáni első demokratikus kormány "valahogy" elfeledkezett róla. Azóta egyetlen kormányzat sem rehabilitálta, a jogszabályok szerint ugyanis kémkedésével állam elleni bűncselekményt követett el, mely nem elévülő cselekmény. A Horn-kormány kérelmére nem válaszolt, az Orbán-kormány egyik államtitkára pedig a Kádár-rendszer által hozott törvényekre hivatkozva utasította el - áll az exkém könyvében.

Belovai mindvégig hangsúlyozta, hogy hazája ellen soha nem folytatott kémtevékenységet.

A könyv
"Elegem lett az engem ért sok hazug vádból, s ezért megírtam önéletrajzi értékű művemet, amely feltehetőleg alapműként szolgál majd a Magyar Hadászati Katonai Hírszerző Szolgálat történetében. Könyvemben az igazat írtam, én nem engedhetem meg magamnak a tények torzítását. Felfedem a meg nem valósított "kémkedésem" történetét és közzéteszem azt, miként bántak velem a vallató rendőrök (magyarok), és miként akartak meggyilkolni az elvtársi kezek Moszkva érdekében."

Belovai István alezredes

Saját bevallása szerint ő volt az első magyar katonai hírszerző tiszt, aki vette a bátorságot és harcolt a "Vörös Birodalom terjeszkedése ellen". Az Egyesült Államok kormányának felfedte a Nyugat-Németországban állomásozó Központi Hadseregcsoport állományába tartozó legnagyobb áruló, Clyde Lee Conrad amerikai őrmester és kémbandájának tevékenységét.

Kapituláció vagy atom

Belovai birtokában volt minden információnak az igen veszélyes kémtevékenységet folytató Conradról, aki a Magyar Hadászati Katonai Hírszerző Szolgálat részére dolgozott és hatalmas mennyiségű amerikai titkos és szigorúan titkos anyagot szolgáltatott a Magyar Katonai Hírszerzésnek.

Conrad a titkos anyagokat azonnal továbbította a Szovjet Katonai Hírszerzéshez, a GRU-hoz. Az 1980-as évek elején a Szovjet Katonai Hírszerzés rendelkezett az összes alapvető hírszerzési adattal az Európában állomásozó amerikai és NATO erőkről. A Vörös Hadseregnek megvolt az a képessége -írja Belovai, hogy az európai NATO erők ellen sikeres támadást hajtson végre. Háború esetén a NATO erőknek csak két lehetőségük lett volna: a kapituláció, vagy az atomfegyverek bevetése a Szovjetunió ellen.

A rehabilitációért harcol

Belovai tájékoztatta az amerikai kormányt és a CIA-t a Conrad kémbanda tevékenységéről, így Conradékat letartóztatták. Az exkém szerint tevékenységével hozzájárult ahhoz is, hogy Magyarországon bekövetkezzen a kommunista rendszer bukása.

Szabadulása után nem érezte magát biztonságban Magyarországon, ezért 1990 december 23-án az Egyesült Államokba költözött. Ezzel a "Vörös Birodalom" elleni harcát lezártnak tekintette, de 1997-ben harcot kezdett azért, hogy a magyar Legfelső Bíróság semmisítse meg az ellene felhozott összes kémkedési vádat.

Belovai weboldalán úgy fogalmaz: "Kérek a világon mindenkit, támogasson életem utolsó harcában, hogy rehabilitáljanak Magyarországon."