Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Tizenhárom béna kacsa jöhet

2006.10.02. 02:25
A 23 megyei jogú városból és a 23 fővárosi kerületből összesen 13-ban került kisebbségbe a polgármestert indító szervezet. Jellemzően baloldali városvezetőnek kell megküzdenie a jobboldali közgyűlési többséggel. Van, ahol patthelyzet lehet, két helyen el nem dőlt mandátumok miatt bizonytalan a helyzet.

A független Csinger Péter és a fideszes Sági József - aki tavaszig országgyűlési képviselő is volt - egyaránt 656 szavazatot kapott a szombathelyi 17. számú választókerületben. Végeredmény még nincs, holott a városi közgyűlés működése miatt döntő fontosságú lenne a mandátum sorsa.

Döntetlen borzolja a kedélyeket 

Az MSZP-SZDSZ támogatásával nyertes szombathelyi polgármesternek, Ipkovich Györgynek ugyanis kényes helyzetben kell vezetnie a várost. A 28 tagú testületben 13 helyet szerzett a Fidesz, 1-et az MDF, 12 képviselője van az MSZP-nek, továbbá 1 civil jelölt is mandátumot kapott. Ha a másik független is nyer, akkor a civilek támogatásával és Ipkovich szavazatával a baloldal, egyébként a jobboldal szerez többséget.

Hasonló a helyzet a főváros harmadik kerületében, ahol a Tarlós István örökébe lépett, szintén jobboldali Bús Balázsnak egy 35 tagú testületben kell 18 képviselővel többséget összehozni. A Fidesznek, a Demokrata Fórumnak és a KDNP-nek összesen 16 mandátuma van, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek 17, egy helyet szerzett egy civil jelölt, míg egy mandátumért a fideszes és az MSZP-s jelölt között alakult ki holtverseny. Ha a jobboldali jelölt nyer, akkor a civil jelölt dönt a többségről, ha a baloldali, akkor kisebbségbe került a jobbos polgármester.

Hasonló a helyzet további 11 helyen, még négy kerületben és hét megyei jogú városban, bár több esetben a baloldali polgármesternek kell a jobboldali többséggel együttműködnie. A fővárosi VIII. kerületben, Józsefvárosban az SZDSZ-es Csécsei Béla nyert, de a 27 képviselőből 14 fideszes, és van még egy MDF-es mandátum is.

A civileken múlik

Dunaújvárosban az MSZP-s polgármesternek a 25 tagú testületben úgy kell többséget összehozni, hogy 11 szocialista és egy SZDSZ-es képviselő mellett 4 civil is bejutott a testületbe, ahol 9 Fidesz-képviselő van. Ha a civilek egységesen a jobboldal mellé állnak, a szocialista polgármester kisebbségbe kerül.

Hasonló lehet a helyzet Nyíregyházán, ahol Csabainénak a 34 tagú testületben 13 szocialista és 1 szabaddemokrata képviselő mellé kellene még három képviselőt találnia. Ehhez a 4 függetlenből választhat; a jobboldalon a Fidesznek 15, az MDF-nek 1 mandátuma van, így akár ők is összehozhatják a többséget.

Egerben a szocialista Nagy Imrét elintéző, jobboldali lokálpatrióta Habis Lászlónak kell ügyesen lavíroznia: a 25 tagú testületbe 12 baloldali, 3 civil, 9 fideszes és 1 demokrata fórumos politikus került, a civilek közül ketten a polgármesterhez hasonló a Lokálpatrióta Egylet képviselő, a harmadik viszont az Összefogás képviselője. Ha mindannyian összállnak, jobboldali többség van, ha csak egy ember is kitáncol az együttműködésből, akkor baloldali.

A székesfehérvári újrázó Warvasovszky Tihamér sem lehet felhőtlenül boldog: a 32 tagú testületbe 15 kormánypárti, 15 fideszes, 1 MDF-es és egy civil jelölt került be, így valószínűbb, hogy kisebbségben marad, mint az, hogy patthelyzetben az ő szavazatával a baloldal akarata érvényesül.

A nagy pártok döntetlenje

A jobboldali polgármesternek hajszálon múlhat a többsége Salgótarjánban, ahol a két nagy párt 11-11 mandátumot szerzett, de bejutott a testületbe az MDF és egy civil szervezet által közösen indított jelölt is. Tatabányán is hasonló a helyzet, ahol 12:12 lett a két nagy párt csatája, az SZDSZ 1 mandátumot szerzett, de bejutott két független is, így tőlük függ a közgyűlési többség.

A 25 tagú veszprémi közgyűlésben a kormánypártoknak 11 mandátuma van, a Fidesznek és az MDF-nek együtt 10, de várhatóan a 3 védegyletes és az egy civil is jobbra szavaz, ebben az esetben a Dióssy Lászlót váltó Debreczenyi Jánosnak nem lesz nehéz dolga. A XXII. kerületben is jobboldali polgármester lesz Szabolcs Attila személyében, neki a 25 tagú képviselő-testületben 12 fideszes mellé kell egy képviselőt becsábítani, a legesélyesebb az egy jobbikos vagy a Budafok-Tétényi Baráti Kör két képviselője lehet.

Civil polgármesterek pártok kereszttüzében

Érdekes helyzet alakult ki Soroksáron, ahol egy helyi civil szervezet támogatásával újraválasztották Geiger Ferencet. A testületbe az őt támogató civil szervezet 7 képviselőt juttatott, az MSZP és a Fidesz egyaránt ötöt, így itt Geiger bárkivel tárgyalhat a többségért.

Formálisan ennél kötöttebb helyzetben van Újpesten az Újpestért Egyesület delegálásával nyert polgármester, Dercze Tamás. Neki a 32 tagú testületben úgy kell többséget összehoznia, hogy az MSZP-nek 18 képviselője van, az őt támogató egyesületnek csak 5, míg a Fidesz 9 mandátumot szerzett. A szocialisták tehát megkerülhetetlennek tűnnek, kérdés, hogy bedarálhatóak lesznek-e.