György
14 °C
24 °C

Megismerhető lehetne az állami cégvezetők fizetése

2003.11.04. 10:12
Péterfalvi Attila ombudsman még az idén javasolni fogja a jogalkotóknak, hogy a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinek ­ jelenleg személyes adatnak minősülő­ jövedelme publikussá váljon - írja a keddi Magyar Hírlap.
Valóban megismerhető lesz az állami cégvezetők fizetése, ha a kormányzat elfogadja az adatvédelmi biztos javaslatát, aki az állami menedzserjövedelmek nyilvánossága mellett kardoskodik.

Ha az adatvédelmi biztoson múlna, többé nem őrizhetnék fizetésük összegét hétpecsétes titokként az állami cégvezetők.

Péterfalvi Attila ombudsman még az idén javasolni fogja a jogalkotóknak, hogy a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinek ­ jelenleg személyes adatnak minősülő ­ jövedelme publikussá váljon. Erre lehetőséget teremt, hogy az üvegzsebtörvénnyel összhangban az adatvédelmi törvény január elsejétől kimondja: közérdekből nyilvánosságra hozhatók személyes adatok is - írja a Magyar Hírlap.

Az ombudsman azt javasolja, hogy az állami cégvezetők fizetése ebbe a kategóriába tartozzon, hiszen ők is közpénzzel, legalábbis az állami vagyonnal gazdálkodnak. Független felmérések szerint a topmenedzserek között is kiemelt fizetést élveznek az állami cégvezetők: havi 2-4 millió forint közötti alapbérüket ilyen-olyan juttatásokkal 15-60 százalékkal is megfejelhetik - emlékeztet a napilap.