Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Alkotmánybíróság előtt a miniszterelnök lemondási ideje

2004.08.31. 16:49
Az alkotmánybírósághoz fordult az állami vezetők jogállását szabályozó törvény alkotmányellenességének kimondása érdekében Béres Béla jogász. A kisgazdapárt egykori alelnöke szerint az alaptörvénybe ütközik, hogy a jogállási törvény kötelező harminc napos felmondási időt ír elő a miniszterelnöknek, azaz nem dönthet szabadon arról, meddig akarja betölteni posztját.
A távozó miniszterelnök alkotmányos önrendelkezési jogának védelmében az alkotmánybírósághoz fordult Béres Béla jogász, a kisgazdapárt egykori alelnöke. Beadványban sűrgősséggel kéri a döntést az egykori politikus. Béres Béla szerint az indítvány sürgősségét az adja, hogy a miniszterelnök lemondása hatályának beállta, vagyis a lemondó nyilatkozatában megjelölt egynapos határidő letelte (2004. augusztus 26.) óta a miniszterelnök-jelölésnek az alkotmány szerint már semmi akadálya sincs.

Az indítványban a jogász a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről szóló jogszabály azon mondatát kéri törölni, amely szerint "a miniszterelnök, illetőleg a Kormány a köztársasági elnök útján az Országgyűlés elnökéhez intézett írásbeli nyilatkozatával - harmincnapos lemondási idő megjelölésével - lemondhat megbízatásáról".

Béres szerint ez ellentétes az alkotmány azon rendelkezésével, amely szerint a miniszterelnök belátására bízza mikori hatállyal kíván távozni. Béres beadványában kifejti, minden bizonnyal egyszerűen kimaradt egy "legfeljebb" szó a törvényből, ezért van előírva harmincnapos kötelező felmondási idő a kormányfőnek.

Béres Béla az Indexnek azt mondta, Magyarország nemzetközi megítélését szeretné helyreállítani beadványával. Szavai szerint tarthatatlan, hogy egy lemondott miniszterelnököt dolgoztatnak. Megjegyezte, nem az új baloldali miniszterelnök mielőbbi kinevezését szeretné elősegíteni, hanem az elképesztő jogértelmezést szeretné megszűntetni.