Valér
-2 °C
0 °C

Gyurcsány az EP-választások előtt bebetonozná magát

2008.03.06. 16:24
Bár Gyurcsány Ferenc többször kijelentette, hogy a baloldal majd a 2009-es EP választások után ítélheti meg munkáját, a miniszterelnök a jelek szerint most elébe megy a nép ítéletének. Az Index információi szerint nem akarja megvárni az uniós megmérettetést, hanem még 2009 januárjában-februárjában megtartaná a szocialista párt tisztújító kongresszusát.

Az egyik legnehezebb évére készül a jelenleg népszerűségi gödör alján lévő MSZP 2009 és 2010 tavasza között.

Ebben a mintegy 10 hónapos időszakban egy menetben kell végig nyomnia az EP-, illetve az országgyűlési választásokat. Egy ilyen feszített etap közben pedig nyilván nem szerencsés vezért cserélni.

Ezt az egyszerű igazságot Gyurcsány Ferenc régóta tudta, mégis azt ígérte korábban a támogatásvesztés miatt elbizonytalanodóknak, hogy a 2009-es EP-választások eredményének ismeretében döntheti el a baloldal, hogy vele fut-e neki a 2010-es voksolásnak. Magyarán: a szocialisták majd EP-szavazás után gyűlnek tisztújító kongresszusra, és döntenek arról, hogy Gyurcsány folytassa-e pártelnökként. (Megjegyzendő: a miniszterelnök korábbi kommunikációjából az is következik, hogy a párt és a kormány első emberének tisztsége párban jár, így ha az egyik elveszik, akkor mindkettőre új ember kell.)

Úgy tudjuk azonban, hogy borult ez a forgatókönyv, s a tisztújító kongresszust az EP-választások előtt hívnák össze. Információink szerint az előre hozott kongresszusról az MSZP illetékes vezetői informálisan már meg is állapodtak. Az új menetrend szerint 2008 októbere és januárja között a helyi és területi pártszervezetek választanak új vezetőséget, ezután gyűlnek össze a kongresszusi küldöttek, hogy pajzsra emeljék az országos vezérkart. Azaz, az EP-választásoknak már ugyanolyan felállásban futna neki a szocialisták elitje, mint amivel a 2010-es parlamenti voksoláson szeretnének. Ha a miniszterelnöki stratégia sikeres, akkor továbbra is Gyurcsány marad az MSZP címeralakja.

Ha a szocialisták nagyot buknának az EP-választáson, akkor akár egy rendkívüli tisztújító kongresszuson is elkergethetik a párt vezetését, de erre - forrásaink szerint - a következő évi parlamenti választások miatt már nem lenne elég idő.

Az új forgatókönyv érdekében egyébként a kormányfő meglehetősen ügyesen építkezik. A vasárnapi népszavazás utáni március végi pártértekezlet méregfogát már kihúzta a pártszavazás ötletével. Az ügy lényege: március 15-e és 25-e között a tagság arról szavaz, hogy felsorakozik-e Gyurcsány új politikája mellett. Ha igen (márpedig a „szeretné-e ön, hogy több lehetőség jusson az iskoláknak” típusú kérdésekre senki nem mond nemet), akkor a miniszterelnök nyugodtan lobogtathatja a támogató íveket a pártértekezleten, mondván: a tagság akarata adja legitimációját.

És ez a legitimáció, már ha a 30 ezer párttagkönyv tulajdonosából elegen nyilvánítanak véleményt) valószínűleg a januárra-februárra tervezett kongresszusig is kitarthat. Már csak azért is, mivel ez a megoldás a középvezetői réteg egy részének is kényelmesebb. Az EP-választások ugyanis az ő teljesítményüket is mérlegre tennék, így viszont munkájuk minőségétől függetlenül újrázhatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!