Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hárman haltak meg a népszavazás közben

2008.03.09. 09:31
Egy 74 éves tornanádaskai férfi a szavazókörben, a Győr közeli Nyúl községben egy 72 éves asszony a szavazókörből kilépve halt meg. Nagyvarsányban a szavazatszámláló bizottság egyik tagja hunyt el. A szabolcsi Encsencsen egy férfi részegen verekedett a szavazatszámláló bizottság egyik delegáltjával. Szombat éjszaka két szavazókörbe is betörtek.

A népszavazás közben hárman haltak meg vasárnap. Egy 74 éves tornanádaskai férfi délelőtt háromnegyed 11-kor akarta leadni szavazatát, de a szavazóhelyiségben rosszul lett. Kihívták hozzá a mentőt, és mentőhelikopter is érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, de az orvosnak már nem sikerült újraélesztenie a beteget - közölte a körjegyző. A szavazást 11.37-kor felfüggesztették a településen.

Rosszullétek

A Győr közeli Nyúl községben egy 72 éves asszony már leadta voksát, amikor az általános iskolában kialakított szavazókörből kilépve rosszul lett és összeesett. A szavazatszámláló bizottság egyik tagja orvost és mentőt hívott hozzá, és megpróbálták újraéleszteni, de hiába. Az érintett bejáratot lezárták, és egy másikat nyitottak meg a szavazókörhöz. A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

Rosszul lett és meghalt a szavazatszámláló bizottság egyik tagja Nagyvarsányban vasárnap reggel, mielőtt a szavazókört kinyitották volna. A szavazókör nyitására készülődés közben lett rosszul a 62 éves férfi, akihez azonnal mentőt hívtak, de már nem tudtak rajta segíteni, a helyszínen életét vesztette. A nagyvarsányi szavazókört így valamivel később tudták csak megnyitni a választók előtt; az elhunyt bizottsági tag helyére póttagot hívtak be a munka ellátásához.

Halálesetek szavazásokon, választásokon

1994. május 8-án, a parlamenti választások első fordulójában két idős nő lett rosszul, és hunyt el szavazóhelyiségben, egyikük a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőgagyon, másikuk a Fejér megyei Bicskén. 1998. május 10-én a parlamenti választások első fordulójában Miskolcon szavazás közben rosszul lett egy 67 éves férfi, és meghalt. A 2002-es parlamenti választás április 7-i első fordulójában heten haltak meg szavazás közben. 2004. június 13-án, az európai parlamenti választáson egyik debreceni szavazókörben rosszul lett és szívinfarktus következtében meghalt egy idős férfi. 2006. április 9-én, a parlamenti választás első fordulójában egy ceglédi szavazóhelyiségben lett rosszul egy idős férfi, aki a kórházba szállítás közben elhunyt.

Óbudán egy szavazó hölgy elájult és elesett, mentő szállította el. A szavazást 7 óra 10 perckor felfüggesztették és húsz perc múlva folytatták.

A Baranya megyei Szentegáton a szavazatszámláló bizottság egyik tagja 5 óra 58 perckor lett rosszul, mentőt kellett hívni. Ezalatt választópolgár nem érkezett szavazásra, az esemény a szavazókör megnyitását nem akadályozta.

Verekedés

Részegen megütötte a szavazatszámláló bizottság egyik delegáltját egy választópolgár a szabolcsi Encsencsen. A szavazóhelyiségben nem sokkal fél három előtt jelent meg rokonságával a választópolgár, és ittas állapotban "a szavazás céljára vonatkozó kijelentéseket tett" - olvasható az Országos Választási Iroda honlapján. A szavazatszámláló bizottság öt tagja próbálta csendesíteni, de ekkor az egyik delegált ellen fordult és hevesen gesztikulálva szándékosan jobb arcfélen ütötte.

Ezután a szavazófülkébe ment, majd onnan a rokonsága támogatásával, szitkozódás közepette elhagyta a szavazóhelyiséget. A szavazókör bejáratánál az oda érkező helyi választási iroda vezetőjét és gyermekét megöléssel fenyegette meg. A helyi választási iroda vezetője értesítette a történtekről a Nyírbátori Rendőrkapitányság ügyeletes parancsnokát. A szavazatszámláló bizottság elnöke a történtek gyors lefolyása miatt nem függesztette fel a szavazást.

Két szavazókörbe törtek be

A Szolnok megyei Cibakháza egyik szavazókörében a szavazatszámláló bizottság a választási iratok kiszállításakor tapasztalta, hogy az általános iskolába betörtek. Azonnal értesítették a rendőröket. Megállapították, hogy vagyon elleni cselekmény történt, a szavazás megkezdésének nincs akadálya, a szavazást a bűncselekmény nem gátolja. A szavazás hat órakor megkezdődött.

Betörtek egy balatonszabadi választókörbe is szombat este. A balatonszabadi művelődési házból a betörők nem vittek el semmit, szavazólapok akkor még nem voltak a helyiségben, így a szavazás vasárnap reggel hat órakor rendben megkezdődhetett.

Lejárt személyi igazolványa miatt nem szavazhatott vasárnap egy nagyatádi lakos; emiatt ügyvédje útján emelt kifogást a Somogy Megyei Területi Választási Irodánál - közölte Kálmán Katalin aljegyző, a választási iroda munkatársa. Közölte: a jogszabályok szerint a szavazókörben jogosan tagadták meg a szavazati lehetőséget a nagyatádi lakostól, akinek februárban járt le régi típusú személyigazolványa, amely a lakcímét is tartalmazta.

Nem volt áram vasárnap reggel a Hajdú-Bihar megyei Toldon, ezért a reggeli sötétben zseblámpák fénye mellett kezdték meg a voksolást a korán kelők - közölte Vasas Lászlóné, a területi választási iroda vezetője. Az áramszolgáltató a szavazás megkezdése után mintegy másfél órával elhárította az üzemzavart, amely nem okozott fennakadást a voksolásban.