Sára, Márió
2 °C
6 °C

Jövőre az allergiások is behívhatók

2001.11.15. 13:02
Bevonultak az utolsó "kilenc hónapos" újoncok. Jövőre már csak fél év lesz a katonaidő, de szigorodnak az egészségügyi alkalmatlanság feltételei.
Kedden és szerdán bevonult a Magyar Honvédséghez az a 4.923 fiatal, aki utoljára teljesít Magyarországon 9 hónapos katonai szolgálatot, jövőre ugyanis már csak fél évre kell egyenruhát ölteniük a sorköteleseknek.

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Kiképző Parancsnokság csütörtöki tájékoztatása szerint a behívottak közül összesen 316-an térhettek haza különböző okok miatt: egészségügyi és szociális problémák miatt 95-en, tanulmányi okok miatt 20-an, polgári és fegyver nélküli szolgálat iránti kérelem miatt pedig 198-an. A sorkatonai szolgálat teljesítését hárman tagadták meg.

A bevonulási helyeken az újoncok közül igazolatlanul nem jelent meg 119 fiatal. Ellenük szabálysértési eljárást kezdeményeznek.

A sorkatonai szolgálat idejének hat hónapra csökkentésével a jövő évtől megváltozik a bevonulás rendje. A légierőhöz és a logisztikához márciusban, júliusban és novemberben minden alkalommal mintegy 2.500-an, a szárazföldi csapatokhoz pedig májusban, szeptemberben és januárban alkalmanként 4.600-an vonulnak majd be.

A kiképzés rendje úgy módosul, hogy a sorkatonák két hónapot töltenek a kiképzőközpontokban, négy hónapot pedig a végleges katonai szervezetüknél.

Jövőre hosszabbra nyúlnak a tavaszi, illetve az őszi sorozási időszakok: a fiatalokat február és május, illetve augusztus és november között sorozzák majd.

Ugyancsak változás, hogy a hadsereg nem lesz köteles a sorozást követő egy éven belül bevonultatni a fiatalokat, ezt ezentúl akár több év múlva is megteheti majd.

A tervek szerint a tavaszi sorozáskor a betegségeket igazoló orvosi papírokat az eddiginél szigorúbban bírálják el. Az erről szóló honvédelmi és egészségügyi miniszteri közös rendeletet a közeljövőben véglegesítik.

A rendelet célja, hogy megnehezítsék a bevonulást valótlan adatokkal, hamis orvosi papírokkal elkerülni szándékozók dolgát.

Komoly visszatartó erőt várnak a katonai vezetők attól, hogy az elgondolt új egészségügyi kontroll szerint a háziorvosoknak kell majd hitelesíteniük az egészségügyi törzslapot, tehát eleve gyanús lesz a krónikus betegségek hirtelen, sorozás előtti feltűnése. A gyanús esetekben az orvosi vizsgálatok ismételt elvégzését kezdeményezik majd.

Megváltoznak az egészségügyi kritériumok is, így például már nem fogja megakadályozni a behívást a belgyógyászati alkalmatlanságok mintegy 40 százalékát adó pollenallergia. A tervek szerint az ilyen betegségben szenvedő fiatalok télen vonulnak be.