Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

A cigányok vérfertőzéséről értekezett

2007.12.06. 16:35
"A cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét" - a Jobbik alelnöke közleményben nyilatkozott meg a párt által kedvelt témakörben. Bíber József Tibortól a fideszes polgármester elhatárolódott, a kisebbségi ombudsman pedig nyilvános bocsánatkérést vár.

A Jobbik alelnöke a pártalakulat régi témáját melegítette fel: a cigányság és a hazai bűnözés közötti kapcsolatról ezúttal közleményt tett közzé.

Bíber József Tibor szerint a cigányság körében jelentős a vérfertőzésből született populáció nagysága, amit az utóbbi időben nyilvánosságra került családon belüli erőszakról szóló bűnügyi hírek bizonyítanak. A pártvezető ebből azt a következtetést vonta le, hogy "a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét".

Bíber az ősszel a Magyar Gárda alapítása idején is szervező szerepet vállalt. A szolnoki MSZP elnöke, Csák László akkor kérte a város polgármesterét, a fideszes Szalay Ferencet, hogy hívja vissza önkormányzati tisztségéből a jobbikost. A Fidesz és a Jobbik a 2006-os önkormányzati választási kampányban kötött megállapodást arról, hogy a Jobbik a fideszes jelölteket támogatja, Biber visszalép a jelöltségtől, és ezért egy önkormányzati bizottsági helyet kap. A jobbikos alelnök így került az önkormányzat városgazdálkodási bizottságába.

Szalay Ferenc szeptemberben azt mondta, hogy Bíber bizottságban végzett szakmai munkáját eddig semmilyen kifogás nem érte, ezért nincs szükség az eltávolítására.

Az Index kérdésre viszont most kijelentette, mind polgármesterként, mind magánszemélyként úgy érzi, ilyen típusú kijelentéseket senki sem tehet Magyarországon. A polgármester egyelőre vizsgálódik az ügyben, a Bíberrel kapcsolatos állásfoglást péntekre ígérte.

Az ombudsman nyilvános bocsánatkérést vár

"Mélységes megdöbbenéssel olvastam a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökének közleményét a cigányság helyzetével kapcsolatosan"' - tartalmazza Kállai Ernő kisebbségi ombudsman csütörtöki közleménye. Szerinte a párt megközelítése amellett, hogy sérti és megalázza a magyarországi cigányság mélyszegénységben élő, legkiszolgáltatottabb rétegeit, olyan összefüggéseket sejtet, amelyek hangoztatása már évtizedek óta nem fogadható el a demokratikus társadalmakban.

"Egy emberi jogokat tiszteletben tartó, nyitott európai társadalomban nem engedhető meg és nem fogadható el, hogy egy parlamenti párt szövetségeseként ismert mozgalom vezetője ilyen tartalmú nyilatkozatot tegyen" - tartalmazza a közlemény. "Remélem, hogy a Jobbik vezetősége, illetve a közlemény szerzője is felismeri, hogy a közlemény súlyosan sérti az érintettek emberi méltóságát, és ennek megfelelően nyilvánosan megköveti az érintetteket"- írja Kállai Ernő.