Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kötelező bukósisak bicikliseknek?

2005.12.27. 09:51
Nem számozzák át a budapesti trolikat, kötelező lehet a bukósisak bicikliken, és a magyar nem akar katona lenni. Lapszemle.

Alaptalanul írja a Népszabadság, hogy minden biciklisnek kötelező lenne a bukósisak és a fényvisszaverő mellény. A gazdasági minisztérium szóvivője az Indexnek elmondta, a tervezet szerepelt a kormány közlekedésbiztonsági akcióprogramjának korai verziójában. A vitára bocsátandó dokumentumba azonban már nem került be ez a rész.

Tóth Judit a témáról elmondta: "egyébként nem tartjuk jónak a kerékpáros bukósisak kötelezővé tételét". A kötelező bukósisak-viseletet a belügyminisztérium szorgalmazza, a gazdasági tárca úgy véli, az inkább elriasztaná az embereket a kerékpározástól, hiszen "nem lehet elvárni, hogy a falusi nénik mostantól sisakban biciklizzenek a boltba". A GKM a bukósisak viselésének népszerűsítése mellett foglal állást, fejtette ki lapunknak Tóth Judit.

Májustól az összes autóban tűzoltókészüléket kellene tartani, ha a javaslat érvénybe lép. A TotalcarÁruház adatai szerint egyébként egy tűzoltókészülék ára jelenleg 4-6 ezer forint között mozog.

A kormány elé terjesztendő javaslat szerint 2006. júliusától csak ABS-szel szerelt új autókat lehetne forgalomba hozni Magyarországon. Ez átlagosan 70-100 ezer forinttal drágítaná azokat az autókat, amelyekbe utólag szerelik be ezt a berendezést.

Már május végétől minden 3500 kilogrammnál kisebb autónak kötelező tartozéka lenne a tűzoltókészülék - a GKM szerint -, amitől az ütközésekkor keletkező tűzben elhaltak számának drasztikus csökkenését várják. A gyalogosok és a kerékpárosok védelme érdekében a tárca felveti a láthatósági mellény (fényvisszaverő mellény) és fejvédő sisak használata kötelezővé tételének lehetőségét is.

A mellény 700-1000, a sisak 4000-6000 forint, ami - a tárca szakértői szerint a kerékpárok 20-60 ezer forintos árához képes nem jelent jelentős többletkiadást, ugyanakkor használatukkal jelentősen csökkenhet a kerékpáros- és gyalogosgázolások száma.

Nem bízunk a hadseregben

A magyarok többsége "minden áron" megvédené a hazát, de erre a Magyar Honvédséget egyébként a lakosság nem tartja alkalmasnak, írja a Magyar Nemzet.

Magyarország nem tudná megvédeni magát az állampolgárok többsége szerint egy fegyveres konfliktus esetén, derül ki a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem felméréséből. A Magyar Nemzet szerint a válaszadók nagy része úgy véli, hogy ez többek között a korszerű felszerelés hiányának köszönhető.

A megkérdezettek 58 százaléka azzal is egyetért, hogy a Magyar Honvédség fegyelmezett és jó erkölcsi állapotban van, azonban a válaszadók 31 százaléka nem tud azonosulni ezzel.

A kutatás szerint ma Magyarországon nem népszerű a katonaság. A lakosság 14 százaléka mutat ugyanis hajlandóságot a szerződéses katonai szolgálat vállalására. Ezen belül 6 százalék egyértelműen, 8 százalék pedig esetleg a jövőben érdeklődik ez iránt.

Nem változtatnak a Sztálinra emlékeztető troliszámozáson

Az eredeti, Sztálin hetvenedik születésnapjának emléket állító számozásukkal közlekednek még ma is a budapesti trolibuszok. A 70-es, illetve hetvenessel kezdődő számozású trolik ügyében a Magyar Hírlap megkereste a főváros illetékeseit, volt-e tervük az esetleges változtatásra.

Vajda Pál, a tömegközlekedésért is felelős főpolgármester-helyettes nem tud róla, hogy valaha felvetődött volna a fővárosi közgyűlésben a trolik átszámozása. Hozzátette: neki személy szerint az 1970-ben született lánya jut eszébe a trolibuszokról, nem pedig Sztálin.