Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új trükkökkel tartják sakkban a bírákat

2005.11.06. 08:46
A hatékony bíráskodást akadályozza az egyre terjedő jelenség, amely szerint a vádlottak az illetékes bírákat perlik be azért, hogy azután elfogultságra hivatkozva másik bíró, bíróság kijelölését kérjék és így késleltessék az eljárás lezárását. A módszer az unióban ismeretlen, hiszen az államok többségében büntető jogszabályokkal védik a bíróságokba vetett közbizalmat.
Új jelenség, hogy a vádlottak az ügyükben illetékes bírákat, bírósági vezetőket perlik be azért, hogy azután elfogultságra hivatkozva másik bíró, bíróság kijelölését kérjék és így késleltessék az eljárás lezárását - mondta a főbíró az MTI-nek.

Az elkövetők egy része már nem csupán a jogerősen kiszabott büntetés végrehajtása elől igyekszik kibújni, de a bírákat is beperli az ítélethozatal hátráltatása, vagy az enyhébb büntetés reményében - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgálati Tanács elnöke.

Jelenleg is van olyan bírósági vezető az országban, aki ellen tucatnyi eljárást indítottak vádlottak, hogy így lassítsák saját ügyük elbírálását.

Legjobb védekezés a támadás

A főbíró elmondta: többször előfordult már az is, hogy a vádlott az ügyében eljáró bíró méltóságát, becsületét súlyosan sértő magatartást tanúsított, hogy a bíró eljárást indítson ellene, majd erre hivatkozva elfogultság miatt kérte a bíró kizárását.

A hatékony bíráskodásnak ez a fajta akadályozása speciálisan magyar jelenség, az unióban gyakorlatilag ismeretlen, hiszen a régi és az új tagállamok többségében is egyaránt büntető jogszabályokkal védik a bíróságokba vetett közbizalmat. Aki ezt megsérti, akár börtönbe is kerülhet. Magyarországon ugyanakkor nincs ehhez hasonló jogszabály - mutatott rá Lomnici Zoltán. Még a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta egy közelmúltban meghozott ítéletében, hogy nem ellentétes az emberi jogi egyezménnyel a bíróságokba vetett bizalom büntetőjogi védelme - jegyezte meg a főbíró.

Hozzátette, a magyar bírósági vezetők a napokban Szegeden tanácskoztak, a rendezvény napirendjén is szerepelt a probléma, és már szó volt arról is, hogy az Igazságügyi Minisztériummal konzultációt kezdjenek a magyar szabályozás megváltoztatásának lehetőségéről.