Gergely
4 °C
23 °C

Egy vagy több egészségbiztosító? Döntés két hónap múlva

2007.01.26. 15:47
A kormány két hónap múlva akar dönteni arról, hogyan változtassák meg az egészségügy finanszírozását. Gyurcsány Ferenc szerint nem az a kérdés, hogy egy vagy több biztosító legyen, hanem az, mi a jó betegeknek. A Fidesz szerint a több biztosítós rendszer célja, hogy üzleti körök megszerezzék az egészségbiztosítási pénztár 60-70 százalékát.

Azt látnia kell mindenkinek, hogy nincs elbizonytalanodás a célok, a reform lényegét illetően, és a politikai támogatás megadásában, hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc az Egészségbiztosítási reform 2007-2009 című konferencia második napján, nyitó előadásában.

A kormány egy nyitott, szakmai és közéleti vita után két hónap múlva szeretne dönteni arról, miben változtassanak az egészségügy finanszírozásán.

"Nem az a kérdés, hogy egy vagy több biztosító van a rendszerben, mert ettől még egy betegünk sem lesz boldogabb", hanem melyik az a rendszer, amelyik legjobban kiszolgálja a betegek érdekeit - mondta a kormányfő.

500 milliárdos hiány

Szlovákia felszámolná az egészségbiztosítási piacot

A szlovák kormány hadat üzen a magántársaságként működő betegbiztosítóknak, mert megengedhetetlennek tartja, hogy a biztosítottak pénzének egy részéből a magánbiztosítók hasznot képezzenek. A tervek szerint akik után az állam fizeti az egészségügyi járulékot, jövőre kötelezően az állami egészségbiztosító ügyfelei lesznek.

A négy magánbiztosító az eddig haszonként elkönyvelt és szabadon felhasználható pénzt a jövőben köteles lesz visszaforgatni az egészségügybe. A kormány szerint ugyanis ez a haszon ma az egészségügytől idegen területre áramlik.

Ha a máris élesen bírált tervezetet megvalósítják, az azt jelenti, hogy a kormány 3,3 millió biztosítottra kényszeríti rá az állami akaratot. A tervezetet ért sajtóbírálatok szerint Robert Fico kormányfő a magánbiztosítók teljes ellehetetlenítésére készül.

"Politikustársaimat óvnám attól, hogy először döntsenek, utána keressék a döntésükhöz a szakértői támogatást az utólagos bizonyítékot, hogy na lám, nekünk volt igazunk" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Magyarországon az emberek nem tudják, hogy az egészségügyi rendszer "nincs jó állapotban", de ezért nem a polgárok a felelősek, és az elmúlt években folyamatosan "megpróbáltuk elkerülni a szembenézést azzal", hogy rossz a rendszer - fejtette ki.

Emlékeztetett arra, hogy 500 milliárd forintos hiány van az egészségügyi kasszában, ennyivel kevesebbet fizetünk be járulékban, mint amennyibe a gyógyítás, a megelőzés kerül. Hozzá kell nyúlni az egészségügyhöz, mert a rendszer torz és igazságtalan - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő beszélt arról, hogy a kórházi struktúra átalakításán túl erősíteni kell a házi- és családorvosi ellátást, hiszen ha csak a fekvőbeteg-ellátás szerkezetén változtatna a kormány, felborulna az egész rendszer - tette hozzá.

Mikola: az OEP pénze a cél

Az így kialakult ellátási szerkezet fejlesztéséhez az elkövetkező években 400 milliárd forint támogatáshoz juthat az ágazat - mutatott rá a miniszterelnök.
Kiemelte, hogy a döntésen túl nagyon nehéz feladat lesz a változtatások bevezetése is.

Mikola István a Fidesz egészségpolitikusa azt olvasta ki Gyurcsány Ferenc beszédéből, hogy a miniszterelnök megfékezni készül az egészségügyi reformot és magát Molnár Lajos minisztert.

Mikola szerint a több-biztosítós rendszer erőltetésével nem az egészségügy kerül a középpontba, hanem a pénz és a hatalom megszerzése. Egyes csoportok megszerezhetik az egészségbiztosító 60-70 százalékát, véli a politikus.