Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem javult a bankbiztonság

2005.01.21. 06:47
Az Országgyűlés rendészeti bizottsága a móri mészárlás után több, bankok biztonságát javítandó ajánlással is foglalkozott. A javaslatok "a lobbik harca" miatt azóta is az illetékes tárcák és kormányszervek között keringenek. Egy ügyvéd kész nemzetközi bíróság elé vinni az ügyet.
Közel három évvel a nyolc emberéletet követelő móri mészárlás után a pénzintézetek még a biztonság látszatára sem hajlandók költeni, holott a tragédia óta két bírósági ítélet is kimondja: számolniuk kell egy bankrablás kockázatával - írja a Népszabadság a bankok biztonságáról szóló pénteki cikkében.

Az Országgyűlés rendészeti bizottsága a nyolc emberéletet követelő móri mészárlás után kétszer is foglalkozott bankbiztonsági kérdésekkel, de Magyar György ügyvéd szerint a pénzintézetek - a szakbizottság ajánlásai ellenére - a biztonság látszatára sem hajlandók áldozni.

A móri tragédia után Magyar két áldozat hozzátartozóinak megbízásából két különböző pert indított az Erste Bank ellen. Egy munkaügyi pert a bankfiók helyettes vezetőjének hozzátartozói nevében, egy másikat a bankban dolgozó, bár nem a bank alkalmazásában álló biztosítási ügynök családja képviseletében.

Megbukott javaslatok

- Elfogadhatatlan, hogy csak azért ne kelljen a banknak felelősséget vállalnia a történtekért, mert a jogalkotók a móri események óta sem fogadtak el kötelező érvényű szabályokat a bankbiztonságról - szögezte le Magyar. Az elmúlt három évben számos javaslat született a rendezésére, ám valamennyi elvérzett a lobbik harcában. - Ha kell, nemzetközi bíróság elé visszük az ügyet. Attól ugyanis, hogy valamit a jog nem szabályoz, még nem biztos, hogy megengedett.

Az Országgyűlés rendészeti bizottsága a móri események után, majd a mészárlás első évfordulóján is napirendjére tűzte a bankbiztonságot. Több ajánlás született, amelyek Doszpot Péter, a bizottság szocialista alelnöke szerint azóta is az illetékes tárcák és kormányszervek között keringenek. Arra a kérdésre, hogy megszívleli-e valaha is a kormány a javaslatokat, vagy készül-e átfogó szabályozás a hasonló esetek megelőzésére, Doszpot nem tudott válaszolni.