Gerzson
-3 °C
2 °C

Továbbra sincs adatvédelmi biztos

2001.09.25. 20:17
Az Országgyűlés titkos szavazáson, 183 igen, 123 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett nem választotta meg Berki Ádámot adatvédelmi biztosnak. Így továbbra sincs utóda a korábbi ombudsmannak, Majtényi Lászlónak. A Fidesz szerint az ellenzéki elutasítás "súlyos alkotmányos mulasztásba sodorta a parlamentet".
Maczonkai Mihály után Berki Ádámot sem választotta meg adatvédelmi biztossá az Országgyűlés. A Ház keddi ülésén 183 igen, 123 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett utasította el Mádl Ferenc jelöltjét.

Az ellenzék már korábban nemet mondott

Az már a korábbi nyilatkozatokból és az államfőnél tartott egyeztetésen is kiderült, hogy az ellenzéki pártok nem szavazzák meg Berkit a posztra. Az MSZP és az SZDSZ véleménye szerint Mádl jelöltje nem alkalmas a poszt ellátására, mivel az 55 éves ügyvéd nem rendelkezik a törvényi előírásoknak megfelelő szakmai tapasztalattal.

A MIÉP pedig már az első jelölt sikertelensége után leszögezte: nincs szükség az adatvédelmi biztos posztjára, annak feladatait a belügyminisztérium egy osztálya is el tudná látni.

Szájer: Berki megfelelő jelölt volt

A döntést a Fidesz frakciója felháborodással vette tudomásul. Szájer József szerint Berki Ádámra már akkor nemet mondtak az ellenzéki pártok, amikor alkalmasságáról még meg sem győződhettek, munkásságát nem ismerték. A frakcióvezető közleménye szerint Berki Ádám minden tekintetben megfelel a törvény által előírt feltételeknek, és az adatvédelmi biztos személyével szemben állítható követelményeknek.

Hozzáfűzi: az ellenzék magatartása azért sem elfogadható, mert az országgyűlési biztosokról korábban lefolytatott egyeztetések eredményeképpen az általuk jelölteket a kormánypártok megszavazták. "A Fidesz - Magyar Polgári Párt szerint az ellenzék felelőtlensége súlyos alkotmányos mulasztásba sodorta a parlamentet" - zárul a közlemény.