Alfréd
-2 °C
2 °C

Mádl is jelöl ombudsmanokat

2001.06.11. 10:42
Mádl Ferenc ajánl ombudsmanokat a pártok figyelmébe, mivel a köztársasági elnöknél lezajlott hatpári egyeztetés ezúttal sem hozott eredményt, és még mindig nem tudható: június 30-a után mi történik az ombudsmanok intézményével. Az MSZP csak a nevek ismeretében dönt arról, támogatja-e Mádl jelöltjét, a Fidesz szintén a jelöltek megismerése után határoz, de Szájer József frakcióvezető szerint a lehetőségek szerint akceptálják majd az államfő javaslatait. Ha nem sikerülne megválasztani a biztosokat, veszélybe kerülne az ombudsmani hivatalok dolgozóinak jövője, mivel a munkáltatói jogokat az országgyűlési biztosok gyakorolják.
Harmadszorra is hiába látogatott a hat parlamenti frakcióvezető Mádl Ferenc köztársasági elnök dolgozószobájába, ezúttal sem sikerült ugyanis megállapodniuk a politikusoknak arról: kik legyenek június 30-a után az ombudsmanok. Az államfő az újabb, sikertelen kísérlet után úgy döntött: maga javasol utódokat a június 30-án távozó ombudsmanok helyére. Az államfő még ezen a héten nyilvánosságra hozza, kiket tart alkalmasnak az általános, a kisebbségi és az adatvédelmi biztosi székekben, illetve kit tartana, látna szívesen általános helyettesnek.

Mádl Ferenc
Nagy Sándor szocialista frakcióvezető, az egyeztetést követően úgy nyilatkozott: a konkrét személyek ismeretében tudják csak eldönteni, támogatni tudják-e Mádl jelöltjeit. Leszögezte ugyanakkor, hogy annyit engedtek eddigi álláspontjukból, hogy az általános helyettesi poszton elfogadják saját jelöltjük helyett a Fidesz aspiránsát, Margitai Évát is. Az MSZP ugyanakkor továbbra is annak a híve, hogy a hivatalban lévő ombudsmanok megbízatását hosszabítsák meg.

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője jelezte az államfőnek, hogy nem ragaszkodnak a korábban megnevezett jelöltjeikhez, és az államfő bölcsességére bízzák a választást. Szájer szerint a lehetőségek szerint elfogadják majd Mádl Ferenc javaslatát, a Fidesznek is meg kell ugyanakkor ismernie a konkrét neveket.

Ha a parlamenti pártoknak június végéig nem sikerülne megegyezésre jutniuk, úgy veszélybe kerülne az országgyűlési biztosi hivatal intézménye. Az ott dolgozók feletti munkáltatói jogok gyakorlója ugyanis a három ombudsman, akik e jogaikat mandátumuk lejárta után nem gyakorolhatnák, így az is kérdéses volna, ki adhat fizetést az alkalmazottaknak.