Hedvig
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Vizsgálóbizottságot követelnek a nagykörúti villamos tender miatt

2003.04.07. 11:28
Még ki sem hirdették a nagykörúti villamos pályázat eredményét, a BKV Rt. felügyelőbizottságának egyik tagja máris egy vizsgálóbizottság felállítását javasolja, hogy kiderüljön: valóban műszaki paraméterek és az ár alapján dől majd el a 40 milliárdos beruházás sorsa. A Siemens már tényként kezelt győzelme ugyanis találgatásokra ad okot, lévén a cég árajánlata a legmagasabb.
Egyre több a homályos pont a fővárosi nagykörúti villamos pályázata körül. A pályázók a Siemens, az Alstom, és a Bombardier. A villamoscsere ügyében dönteni hivatott, a BKV Rt. embereiből. valamint képviselőkből és szakemberekből álló testület már másfél hónapja meghozta - és azóta tartja titkoban - döntését, ám a beruházást finanszírozó EIB (Európai Beruházási Bank) még mindig nem adott választ, támogatja-e a bizottság határozatát.

A bank sem nézi jó szemmel

A beruházó bank általában egy-két hét alatt határoz, jelenleg azonban elhúzódik a döntés, ami jól jellemzi, hogy valami nincs rendben a pályázat körül - mondta az Indexnek Deák András, aki ugyan a testület MKDSZ-es tagja, ám a bizottság többségi határozata ellen foglalt állást.

Már a pályázat kiírása sem nélkülözte a bonyodalmakat: előbb érvénytelennek nyilvánították a nyilvános tendert, mivel a Simensen kívül mindegyik cég visszalépett, majd az ezt követő zárt tenderre beérkezett három pályázat részletei kerültek napvilágra. Például az, hogy a döntésben valószínűleg a legmagasabb árajánlatot benyújtó céget javasolták győzelemre. Ezt viszont csak úgy tudták megtenni, ha a döntést a - eredetileg csak negyedrészben hangsúlyos - műszaki különbségekre alapozzák.

Ha kényelmesebb, nyilván drágább

A műszaki különbségeket egyéni szempontok szerint értelmezik - mondta Szálka Miklós, a BKV Rt.-felügyelőbizottságába delegált fideszes képviselő, aki szerint egyszerűen elképzelhetetlen, hogy a latin országokba szállító Bombardier annyival rosszabb műszaki jellemzőkkel rendelkezik, hogy a Siemens kétmilliárd forinttal drágább ajánlatát hozták ki mégis győztesnek. Úgy tudjuk, hogy a Bombardier ajánlatát a bizottság ki akarta zárni, ám a finanszírozó bank nyomására ettől azonban elálltak.

Lehet ugyanakkor valaki szerint a villamos kényelmesebb a többinél, vagy halkabb, de ezt mégiscsak egy szakértőkből álló bizottságnak kellene megállapítania - érvelt a képviselő, korábbi példákkal alátámasztva azt, hogy a BKV nem ritkán hoz szerencsétlen döntéseket. Műszaki szempontok alapján választották ki például az egyensúlyi zavarokkal küszködő, várba is járó kisbusz típust, amelyből egy egyszerűen felborult, vagy olyan buszokat, amelyek sorozatosan kigyulladtak. A képviselő szerint csak rosszindulatú és egyébként is bizonyíthatatlan feltételezések, hogy a Siemens azért lehet befutó, mert támogatta a kormánypártok választási kampányát.

Pénztártól való távozás után, reklamáció?

Az is kiderült időközben, hogy a győztes kilétét csak a szerződés aláírása után hoznák nyilvánosságra. A BKV Rt. vezérigazgatója, Aba Botond ugyanakkor az Indexnek korábban azt mondta, hogy ellenzi a hallgatási kötelezettséget, ám mindeddig tartotta magát a biztottsági döntéshez. Győztest eredetileg egy hónapja hirdettek volna, majd a múlt hétre ígérték az eredmény a nyílvánosságra hozatalát. A jelenlegi állás szerint ezen a héten nyilvánosságra kerül, milyen villamosok közlekednek a jövőben a Nagykörúton.