Jusztin
13 °C
30 °C

Minden harmadik ember nem dolgozik a BKV-sztrájk miatt pénteken

2008.04.17. 21:24
Az emberek harmada nem megy dolgozni Budapesten, - derült ki a Szonda-Ipsos közvélemény-kutató intézet MTV által megrendelt felméréséből. A csütörtök esti tárgyalások sem vezettek eredményre.

A megkérdezettek harmada nem megy dolgozni vagy iskolába a BKV-sztrájk miatt pénteken. A közszolgálati televízió esti híradójában közzétett adatok szerint az emberek 32 százaléka azt mondta, hogy nem megy majd dolgozni vagy iskolába, hét százalékuk pedig sehogy nem közlekedik.

A megkérdezettek 27 százaléka azt tervezi, hogy autóba száll, 17 százalékuk biciklivel közlekedik majd, 14 százalékuk gyalogolni fog. Mindössze három százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy taxival utaznak, derült ki a felmérésből.

Tényleg megtartják

A BKV-szakszervezetek elutasították a főváros garanciavállalását, így megtartják a pénteki sztrájkot, közölték szakszervezeti tisztségviselők a közlekedési vállalat menedzsmentje és az érdekképviseletek csütörtök esti újabb tárgyalása után. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője elmondta, a város vezetőinek ígérete nem jelent garanciát arra, hogy teljesül a szakszervezetek követelése, és megnyugtatóan megoldják a BKV gazdasági problémáit.

Nemes Gábor hangsúlyozta: csak általánosságokat fogalmaztak meg a főpolgármester-helyettesek által aláírt dokumentumban, a munkáltató pedig nem tett az asztalra újabb javaslatot, s a paraméterkönyv tervezetét nem vonta vissza. A városvezetés levele ellentmondásos: az egyik sorban garanciavállalást írnak arra vonatkozóan, hogy lépéseket tesznek a cég gazdasági problémájának megoldására, a következőben pedig azt írják, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nincs megfelelő anyagi fedezete a BKV pénzügyi hátterének megteremtéséhez - jegyezte meg. A tárgyalások jövő hét kedden 17.00 órakor folytatódnak. A pénteki egész napos munkabeszüntetés pénteken nulla órakor kezdődik, de a járatok csak 4.30-kor állnak le teljesen.