Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Drágul az éjszakai bkv-s utazás

2007.12.22. 20:52
Január elsejétől egy utazás 270 forint a BKV járatain, az éjszakai járatokra érvényes vonaljegy 350 forint lesz. A kedvezményeket még nem vezetik be.

A fővárosi közgyűlés elfogadta a BKV 2008-as évi tarifáit, hangzott el a tv2 Tények című műsorában. De még nem vezeti be a BKV a kismamabérlet, ahogy az sms-ben megváltható jegyre is legalább tavaszig várni kell. Az éjszakai buszokra január első napjától drágább lesz a jegy. A vonaljegy 270 forint lesz, a járművezetőnél, éjjel és a biztonsági őrnél váltott jegy viszont 350 forint lesz.

Átlagosan 13 százalékos az emelés. A teljes árú bérlet 8250 forintra nő, megszűnik a naptári hónapos bérlet, helyette 30 napos bérlet lesz, ezzel a hónap eleji sorban állásokat akarják elkerülni.

3-4 hónap múlva minden éjszakai járaton lesznek őrök, tőlük 350 forintért lehet majd jegyet venni. Az éjszakai buszokra csak az első ajtón lehet majd felszállni. Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettese ezt azzal indokolta, hogy ezeket a járatokat gyakrabban kell takarítani, és a sofőröknek is éjszakai pótlék kell. Regőczi Miklós, a Tények kérdésére elmondta "senki sem mondta, hogy nőni fog az utasszám". Regőczi szerint a BKV egyedül nem tud utasszámot növelni, ahhoz arra volna szükség, hogy ne lehessen olcsón parkolni a belvárosban.

A VEKE életképtelen javaslatnak tartja a 80 forinttal drágább éjszakai jegyet. Vitézy Dávid szerint az emberek bliccelnek majd az éjszakai járatokon, ezért - mivel azok veszteségesek - a BKV majd megszűnteti, vagy ritkítja a járatokat. A VEKE szerint túlságosan rövid távú pénzügyi szemlélet él a BKV-nál, ez viszont egy leépülési spirált indít el, amelynek hatására egyre több lesz az autó, és nagyon kevesen használják majd a tömegközlekedést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!