Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Bokros egyházi adót vezetne be

2003.10.13. 10:46
Bokros Lajos szerint az egyházaknak versenyezniük kellene a hívekért, hogy az állam számára kiderüljön, milyen arányban támogassa őket. Mindez annak kapcsán kapott nagyobb figyelmet, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban elkészült egy dokumentum, amely a vallásszabadság biztosításának, az állam és az egyházak szétválasztásának irányelveit foglalja össze. A kabinet szerint hosszú távon a híveknek kellene kizárólag finanszírozniuk egyházukat.
Deák Ferenc jelszava nyomán a "Szabad egyház szabad államban" címet viselő dokumentumot Buda Péter egyházpolitikai szakértő, Gábor György vallásfilozófus és Wildmann János teológus jegyzi - írja a Magyar Hírlap. A koncepció lényege, hogy a kormány nem különböző történelmi privilégiumokra alapozva kíván jogi különbséget tenni az egyházak között.

A dokumentum egyik lényeges pontja szerint depolitizálni kell az egyházzal kapcsolatos kérdéseket, ugyanakkor egyelőre továbbra is állami pénzek támogatnák a vallási közösségeket az adófelajánlások arányában. Hosszú távon azonban olyan finanszírozási rendszert vázolnak fel a dokumentum készítői, amelynek lényege a jogszabályi automatizmus. Ennek segítségével zárnák ki azt, hogy egyes kormányok anyagilag befolyásolják az egyházakat.

Az állam továbbra is az egyházak feladatának tartja közszolgálati tevékenységük normatív támogatását, az egyházi műemlékek és közgyűjtemények fenntartását valamint az ingatlanrendezés finanszírozását. Az államosított egyházi ingatlanok visszaadásának eredeti időpontja a törvény szerint 2011., a kormány terve szerint ezt 2006-ra módosítanák.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Wesley János Lelkészképző Főoiskolán tartott előadásában a hét végén azt vetette fel, hogy "mindenkinek meg kell küzdenie a nép lelkéért", azaz az egyházaknak versenyezniük kellene egymással, mivel "verseny nélkül nem tudjuk eldönteni, milyen arányban kapjanak támogatást". Azoknak az egyházaknak a léte megkérdőjelezhető, amelyek nem tudnak elég hívet bevonni a "maguk kebelébe". Bokros szerint az egyházi adó bevezetése lenne a legjobb megoldás.

Gulyás Kálmán egyházügyi megbízott államtitkár szerint a legjobb megoldás viszont az lenne, ha kizárólag a hívek támogatnák az egyházakat, nem hasznos, ha az állam mesterséges lélegeztetéssel hosszú távon életben tart vallási közösségeket. Ám az idő most nem alkalmas arra, véli az államtitkár, hogy az állam kivonuljon az egyházi finanszírozásból.