Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tiltakozás és bombariadó a licitárverésen

2003.11.18. 23:32
Legalább húsz ember tiltakozott a XXII. kerületi önkormányzat licitárverésén kedd délután. A megjelentek azt gyanítják, hogy a néhány vásárló a környezethez nem illő lakóparkot akar építeni.
Lakossági tiltakozás és bombariadó zavarta meg a XXII. kerületi önkormányzat licitárverését kedden délután. A megjelentek az önkormányzat által most értékesíteni kívánt négy telek eladása ellen tiltakoztak, mivel azt gyanítják, hogy az összesen hét telekből álló területet az önkormányzat olyan vállalkozónak adja majd el, aki "a környezethez és az infrastruktúrához nem illő" lakóparkot fog építeni, mondta el Farkas Balázs kerüli lakos, aki kapcsolatban áll az ügyet felkaroló Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel.

Nem akarnak nagy házakat

Szerinte az egyetlen megoldás, ha az ingatlanon csak családi házak építését engedélyezi az önkormányzat, mert a licitárverés kiírása szerint lehetséges, hogy egy-egy telekre akár hat lakás is épüljön.

Farkas Balázs elmondta: a licit helyszínén a lakossági tiltakozás iratait akarták átadni a licitálóknak, és egy felhatalmazott ügyvéden keresztül kívánták érdekeiket megszólaltatni. Szerinte felettébb gyanús, hogy miután értesültek a bombariadóról, a rendőrök mégis beengedték a licitálókat az önkormányzat vagyonkezelőjének a székházába, míg a tiltakozókat kinn akarták tartani. Azt állította, hogy miután a tiltakozók mégis benyomultak, a rendőrség végül mindenkit kiterelt, és a licitálók ismeretlen helyre távoztak.

Szükségük van a pénzre

A kerület polgármestere cáfolta Farkas Balázs állításait; bár szerinte az elvi lehetőség megvan arra, hogy lakópark épüljön a telkeken, a mostani licitárverés tíz résztvevője közül csak egy vállalkozó akadt, ami nem utal ilyen tranzakcióra. Bollok Istvánné azt is elmondta, hogy a rendőrség senkit nem engedett be az épületbe egy civil ruhás rendőrön kívül, akinek bejutását kihasználva nyomultak be a tiltakozók.

A polgármester elmondása szerint az önkormányzat épületében megtartott licitárverésen végül a négy telek négy különböző vevőre talált, a többi három ingatlan árverésére a jövő héten kerül majd sor. Szerinte az önkormányzatnak szüksége van az eladásból származó bevételre. Bollok Istvánné megemlítette, hogy a délután folyamán gyalázkodó emaileket kapott, személyét és az önkormányzatot érintő fenyegetésekkel; ezzel kapcsolatban veszélyes fenyegetés miatt feljelentést tett a XXII. kerületi rendőrkapitányságon.

Tovább tiltakoznak

A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület a tiltakozó akció keretében november 20-án és november 25-én félpályás útlezárásokat tart majd a kerületben.

Az MTI információi szerint az árverési kiírásban az szerepel, hogy maximum hat lakás építhető egy-egy telken, a terepszint feletti beépíthetőség 35 százalék, a legkisebb zöldfelület ötven százalék. A telkek a Szent Gellért és a Névtelen utcában találhatók.